2015-01-20
因為連續幾日加班 週末放假唔想又留係港島區 所以決定去荃灣 遠少少 搵下野食 其實知道荃灣有好多野食 既然黎左 緊係要試下出名既冰室 地點唔難搵 搭西鐵 沿如心廣場行 再行入街市就係 雖然冰室周圍環境麻麻 又多人又多貨車 但勝在夠耐歷史 有懷舊風味由於好多人都慕名而黎 我地兩個都排左差不多一個鐘 入到去仲係迫迫貢兩個坐一邊卡位 食物以湯麵 三文治 奄列為主 飲品就有懷舊蓮子水 雞蛋水 我地兩個人參考左附近幾枱後 叫左三樣野食 一人一杯飲品蛋治烘底 (烘底+$2) - 個蛋好厚好厚 一啖都咬唔哂 相比下塊麵包就變到好薄但亦然好脆 蛋好滑 好夠熱 食食下就覺得好膩 膽固醇應該會上升炸菜肉雲吞 - 饀料係九菜豬肉 皮唔厚 唔會一啖咬落去成舊粉 好脆好香口 不過係多油左少少 好底食 一碟有10粒雞翼 - 本身冇諗住叫 但俾對面枱吸引到 雞翼好大隻 色水好靚隻隻都上哂色 脹卜卜 食落去唔會有浸雪味 食得出有麻油香 飲品就冇特別 我諗呢餐係食茶餐廳最貴之一 不過有特色 試下又冇
我地兩個人參考左附近幾枱後 叫左三樣野食 一人一杯飲品