2018-09-24 2367 瀏覽
星期六放假,晏晝搵好西食。發現海日升中心都幾多餐廳,但老人家只鐘愛中菜,於是揀左呢間。室內裝潢唔太cheap,唔似又舊又殘嘅冰室茶記,設計走四、五十年代中式古典路線,座位寬敞,環境雅緻。菜單主打潮式同港式小菜,滷水款式都幾多,午市仲有碟頭飯,確係識做香港人生意,勝在多嘢揀~我地嗌左蠔仔泡飯同滷水拼盤。老闆問蠔仔泡飯要一鍋定一碗,我地要左一鍋。蠔仔泡飯即係潮州嘅蠔仔粥,廣東人先叫為泡飯。同廣東粥唔同,唔係煮到又綿又滑就叫好,而係米粒頭尾要開花,米要粒粒分明,但食落軟綿,入口即化,就叫上乘靚粥啦。呢道蠔仔泡飯未算叫上乘,蠔仔鮮味一般,但味道都唔錯,而且蠔仔份量亦合理。而滷水拚盤,配搭款式時令。嗰期咩鮮整左咩滷水,店決定,所以嗌之前要問下店員或老闆。圖片只供參考,一張有牛肚,另一張無但有魷魚片。不過我地果碟呢兩樣都無 😂 而係有豬頸肉、豬大腸、豬肚、鴨肉、紅腸、豆腐,都算係包羅萬有。 而且睇到師傅刀工好熟練,切到所有料都件件均稱,大小一緻,落多幾條莞茜,擺盤自然好睇啦。不過滷水並唔香,完全食唔到花椒八角嘅香味,只有鹹味,普普通通。整體而言,無超級好食,但食得過,值得一食 😁

蠔仔泡飯

滷水拼盤

整體而言,無超級好食,但食得過,值得一食 😁

2018-09-22
  • 蠔仔泡飯