2016-04-11
今天同朋友過咗嚟大埔shopping,晚上行到攰攰哋,見到前面有間潮福蒸氣石鍋店,佢哋嘅海鮮睇落好新鮮生猛,于是決定入嚟食餐海鮮填下肚。我哋等位果陣留意咗一下食咩海鮮,等咗無幾耐就有得埋位喇,拿拿霖點咗巖巖睇中嘅瑤柱鮮淮山粥底(兩個人要咗個中煲夠曬),蒸象牙蚌仔(半打),蒸龍躉斑片同埋花竹蝦。點完隔咗10幾分鐘就布好菜了,因為其他海鮮要先蒸5分鐘,我哋就先蒸咗嗰半打象牙蚌仔,一路食住嗰瑤柱鮮淮山粥一路等佢蒸好,瑤柱鮮淮山粥配料好足,一粒粒完整嘅干瑤柱加新鮮淮山,煲得d淮山好粉同埋粥底好濃稠,入口香綿。象牙蚌仔嘅做法同平時食開嘅差唔多,粉絲蒜蓉調味,我中意放多點蒜蓉咁樣食入口蚌肉同蒜香混合搭配嘅感覺真係人間美味。之后蒸埋碟龍躉斑片同花竹蝦,龍躉斑切嘅厚薄巖巖好,蒸出來之后鮮甜爽滑,好惹味,花竹蝦成只手掌咁大,食入口啖啖肉,肉質爽嫩,果然侮新鮮挑選出來嘅,無得彈。朋友同食到lep lep脷!