2015-02-18
第一次去這家餐廳 原因是為了試一下它新推出的叮噹主題食物 充滿期待地去吃~但希望越大失望越大 餐廳1430開始下午茶時段 由於與友人都還未吃午餐所以叫了兩份下午茶餐 和 兩份甜品(份量好像有點多?-2X 胡麻醬燒雞冷稻庭 $38each4X 加洲卷(跟餐)1X 熱奶茶(跟餐)1X 熱咖啡(跟餐)1X 多啦A夢和風紅白甜點 $581X 多啦A夢洋風甜品全餐 $58-價格方面)下午茶價格在MegaBox裡的其他餐廳比較也算是大眾化(幾抵食甜品價格就中上價位吧 畢竟是主題限定甜品-賣相及味道方面)胡麻醬燒雞冷稻庭(下午茶餐)$38:配上沙律?由於阿皮對沙律醬十分抗拒 所以對於餐牌上沒有說明到有沙律作伴有點微言BTW 胡麻醬有點膩(可能因為這樣 所以廚師才以沙律作伴吧)份量比較多 然後跟餐附送兩件加洲卷 (加洲卷味道不錯)還有熱咖啡/茶/汽水多啦A夢和風紅白甜點 $58:紅豆沙加年糕 配兩塊叮噹叮鈴造型牛油曲奇整體味道不錯 偏甜 年糕好有口質多啦A夢洋風甜品全餐 $58:有叮噹印花的熱香餅一塊 配綠茶雪糕(用忌廉托底)兩塊蕉 一粒士多啤梨 配士多啤梨果醬?(果醬好稀)楓糖一碗 芝麻湯圓伴
充滿期待地去吃~但希望越大失望越大
餐廳1430開始下午茶時段 由於與友人都還未吃午餐
所以叫了兩份下午茶餐 和 兩份甜品(份量好像有點多?
2X 胡麻醬燒雞冷稻庭 $38each
4X 加洲卷(跟餐)
1X 熱奶茶(跟餐)
1X 熱咖啡(跟餐)
1X 多啦A夢和風紅白甜點 $58
1X 多啦A夢洋風甜品全餐 $58
價格方面)
甜品價格就中上價位吧 畢竟是主題限定甜品
賣相及味道方面)
份量比較多 然後跟餐附送兩件加洲卷 (加洲卷味道不錯)
還有熱咖啡/茶/汽水
紅豆沙加年糕 配兩塊叮噹叮鈴造型牛油曲奇
整體味道不錯 偏甜 年糕好有口質
有叮噹印花的熱香餅一塊 配綠茶雪糕(用忌廉托底)
兩塊蕉 一粒士多啤梨 配士多啤梨果醬?(果醬好稀)
楓糖一碗 芝麻湯圓伴紅豆一粒?
阿皮被這道甜品的賣相吸引 充滿期待
可是大失所望 特別是芝麻湯圓伴紅豆一粒?==
好吧 原本以為是一碗小的紅豆湯 豈料用叉一插落去
欸?有野係底既?
一了...白白地一pat野...心諗咩黎架--
一食落口先知(應該)係粒芝麻湯圓 對於綠茶控來說 綠茶雪糕不可不提
味道...好似大陸超甜X師傅茉香綠茶 再加多PAT CREAM係底真係膩到一個點
整體味道一般(可能對佢期望比較高 所以相對上比較失望)
服務方面)
其實就真係唔係好想俾腐皮既
但真係不太受得了
首先 我和友人雖然兩丁友坐只限兩位既座位是好合理
不過由於叫的食物份量比較多 所以想轉卡位鬆動些少 同餐廳職員講 但唔俾我地轉
好啦 成枱野食 原本跟枱既調味、餐牌都放哂過隔離枱
下下加WASABI都要係隔離枱拎 真係唔多好意思
第二 阿皮餐前要食藥想要杯水
叫左三次都話轉頭俾我 轉個頭又冇左回事-0-
等到雪糕都溶 都未有水食藥
說好的水呢?==
第三 想要多隻匙羹同友人Share甜品 結果同上 三次又三次 說好的匙羹呢?==
最後附上多啦A夢餐牌一份 及 惠顧主題甜品送的年糕一舊 -完。-