2017-07-14
上次去韓國,百味堂並非口袋名單,便便形狀嘅雪糕最終只係食左 Cafe Bora。月初呢間老字號終於喺K-11開設pop up store,考慮到一開幕肯定人頭湧湧,加上見到店方經常發表售罄嘅消息,都唔敢貿然過黎。原來而家仲每日限定500杯,供不應求。選擇平日光顧人氣店永遠是對的,雖然要排隊,但未見人龍。喺商場中庭位置,旁邊仲有唔少櫈,客人可以坐定定食。除左原味、豆漿牛奶味雪糕($48),其他嘅其實都係topppings,定價 $62/68/78,雪糕黎計,相當矜貴,至於我會否有條癮般去試下其他款,而家我仲未敢答一定唔會,哈哈此外,店內仲有供應鮮忌廉蛋糕、奶昔、咖啡,不過未見好多評價,就唔亂試喇。原味雪糕 $48同友人一人一杯,叫左幾個號碼,雪糕就到手。店員唧嘅時候,我都金睛火眼睇住,因為食到一個午飯嘅價錢,我希望形狀能夠同圖片相符 (笑)好在見佢唧得相當純熟,杯杯都好靚用上100%有機奶製成牛奶雪糕,睇住店員狂加奶入雪糕機,入口奶味非常濃郁,冰感重,但口感綿滑奶味咁濃,做成太厚實反而會膩,而家呢種質地剛好,甜度適中。份量都多,食到最尾尾都有雪糕。雪糕筒薄脆,人流多,自然冇咁漏氣。而且唔
原來而家仲每日限定500杯,供不應求。
選擇平日光顧人氣店永遠是對的,雖然要排隊,但未見人龍。
喺商場中庭位置,旁邊仲有唔少櫈,客人可以坐定定食。
原味雪糕 $48
同友人一人一杯,叫左幾個號碼,雪糕就到手。
好在見佢唧得相當純熟,杯杯都好靚
雪糕筒薄脆,人流多,自然冇咁漏氣。
而且唔算溶得好快,影左一陣相都未開始滴滴滴,食到筒嘅邊邊位置就會開始溶得快啲,食完好滿足。
價錢固之然係貴,咁唔洗坐飛機去韓國食,收你一個dup都好正常。
特別係我同朋友剛好早兩日食完7仔嘅把鬼雪糕,我就寧願俾多廿蚊食呢杯