2019-11-07
K11 Musea一開個個都去潮聖, 今晚就去埋係日本連續4年攞到米芝蓮既多賀野, 一次過潮兩個聖呀我地8點左右到, 見到都幾full, 岩岩有兩個bar枱位, 靠住半開放式廚房但係廚房位置高左, bar枱上面亦都放左d酒同擺設, 所以同廚房位有一定既距離, 感覺private d而bar枱上就係簡約既餐具, 水, 同埋調味料。醬油拉麵第一啖一定呷湯先, 醬油味濃唔會過咸, 冇甜甜香香既後勁, 最尾仲飲哂d湯麵上有荀, 蔥花, 兩塊cha燒同, 一隻溏心蛋, 一塊紫菜。cha燒幾大塊望落有d粉紅好似好嫩咁, 外圍有少少燶邊帶焦香, 唔錯! 荀香, 溏心蛋黃晶瑩好靚, 食落口感好好, 麵條屬於幼身, 幾彈牙。粟國塩味沾麵我同朋友都比較中意沾麵, 麵條較粗身, 掛湯能力都高d, 點上沾汁再吸入口, 正! 第一眼見沾汁較稀身驚味淡, 但食落味道都係好濃郁, 完全唔會覺得咸, 食完亦無好口渴多賀野既特別之處係可以幫食沾麵既客人免費加熱個湯同埋加湯, 不過所加既湯係清湯, 大家可以食完個麵尚有沾汁既時候加上清湯飲埋佢架我地都加左1次熱同加左1次湯, 店員都亦好有禮貌, 服務唔錯。日式煎餃子食拉麵
醬油拉麵
粟國塩味沾麵
日式煎餃子
食拉麵總係想叫個餃子, 唔叫好似差咁d野咁, 一碟5隻既餃子, 外皮帶微脆入面肉香, 餃子汁帶酸加上蔥, 好夾
價錢方面當然唔會同日本食有得比, 但係黎到香港都, 食物, 服務同環境keep到高質素, 米芝蓮級數既多賀野都算值回票價, 值得一試