2021-06-11
今日放工約左朋友去銅鑼灣食飯。朋友同我都好中意試一啲創新既菜式,上網見到間新派酒吧🍸,仲要系米芝蓮名廚主理🌟,就決定去試下。呢間餐廳非常特別,系將潮州菜融入酒吧,毫無違和感。餐廳環境寧靜,播住好chill 既英文歌,非常舒服,好適合同朋友聚餐小酌。我地叫左個2人套餐 ($228/位)明爐老火湯今日系椰子湯🥥好香濃既椰子味,仲有幾片椰子肉可以食😋酸脆蘿蔔蘿蔔酸甜爽脆,咬落多汁,好開胃清酒秋葵($48)朋友中意食秋葵,就叫左一份。秋葵爽脆,加埋清酒既香味,正👍🏼威士忌酒香鵝肝侍應用煙槍整左個波波系杯威士忌🥃上面,話要等波波爆左再倒杯🥃到落鵝肝一齊食,呢個時候最岩打卡📸。大約一分鐘後波波就會爆,煙燻味瀰漫,充滿仙氣😇鵝肝鮮甜冇腥味,有淡淡既酒香同鵝香,吾會太腍,仲有少少爽,有D似食緊刺身,一啲都吾油膩。聽侍應介紹先知原來系用左自家調製既白滷水去滷製,通常系用於海鮮,但同鵝肝都幾夾。呢一道菜絕對系視覺、嗅覺、味覺既享受🤩脆炸拼盤配黑松露醬拼盤有天婦羅蝦🍤、香芒酥、薯條,我地另外叫左紫薯丸($48)炸物非常香脆,而且吾油膩,食得出系即炸既,非常出色。天婦羅外脆內軟,香芒酥香甜,紫薯丸中間有好多紫
我地叫左個2人套餐 ($228/位)
明爐老火湯
今日系椰子湯🥥好香濃既椰子味,仲有幾片椰子肉可以食😋
酸脆蘿蔔
酸脆蘿蔔
蘿蔔酸甜爽脆,咬落多汁,好開胃
清酒秋葵
清酒秋葵($48)
威士忌酒香鵝肝
威士忌酒香鵝肝
脆炸拼盤配黑松露醬
紫薯丸
脆炸拼盤配黑松露醬
炸物非常香脆,而且吾油膩,食得出系即炸既,非常出色。天婦羅外脆內軟,香芒酥香甜,紫薯丸中間有好多紫薯,煙煙韌韌,超正。薯條再沾黑松露醬根本系冇得輸😍😍
金牌滷水獅頭鵝肉
金牌滷水獅頭鵝肉
食潮州菜點可以冇滷水鵝🤗鵝肉結實,滷得入味但絕對冇蓋過鵝肉既香味,肥瘦適中,鵝下面既炸豆腐香滑,一啲都吾油😝
上湯時蔬
上湯時蔬
新鮮白菜🥬,白菜吸左啲湯汁,但又吾太腍
潮式炒米粉
潮式炒米粉
米粉炒得乾身,而且煙韌。用左洋蔥同海鮮去炒,面頭加左啲XO醬,撈勻食超正🤩
💫2人餐推推推💕
💫服務質素👍🏼👍🏼👍🏼