2017-05-03 1946 瀏覽
今晚去豪華睇劉華拆燀,當然睇戲前要醫肚先(拍拖方程式),而附近嘅必食至選就係潮福蒸氣火鍋。但今日嘅到訪竟然唔駛排隊,可能蒸氣潮流已經開始減退。無法香港嘅飲食文化都係流動得較快。風景或者有少許不如前,但店內嘅準備依然相當充裕。單單睇海鮮魚魟,海鮮種類依然係咁多樣化。龍蝦,大花蟹,虎蝦,瀨尿蝦,象拔蚌....數唔晒。照舊都係食反同一個餐,首先有脆皮乳鴿時日足料燉湯三個唔同品種嘅花甲,雖然食唔出有乜大分別,但三種都十分新鮮,鮮甜味,咬落多肉汁,對我黎講最重要係洗得乾淨,因為花甲,貝類最緊要唔好咬落有沙,如果唔係成餐飯都無晒心情。龍蝦size都唔算細,食起黎都多肉,但今次呢隻嘅膏就比較少,但每次黎到所有侍應哥哥/姐姐都好專業,火喉岩岩好永無過火。其他仲有蒜蓉扇貝,蟲草花鮑魚,沙巴龍蠆肉,水準依然同至前食一樣咁好。最後食粥前當然要點反啲蔬菜嚟清淡吓,廢事拆燀時啲胃氣嚇親隔離嘅觀眾雖然蒸氣鍋嘅潮流可能慢慢減退,但可見得潮福保持水準嘅用心,希望這種口福依然可以承接落去,我要去拆燀啦
今晚去豪華睇劉華拆燀,當然睇戲前要醫肚先(拍拖方程式)
無法香港嘅飲食文化都係流動得較快。
風景或者有少許不如前,但店內嘅準備依然相當充裕。

照舊都係食反同一個餐,首先有脆皮乳鴿

時日足料燉湯