今日lunch個妹話帶我去威,去幫襯長沙灣一間呢排幾紅嘅韓國餐廳。餐廳叫新沙洞澡堂,係以澡堂為主題嘅cafe,裝修幾現代,店內用咗磁磚、地板明確分開黑白兩個空間,仲有浴池同燒酒牆嘅打卡位。招牌新沙洞2人套餐($368)唔想揀又想咩都有就當然要叫套餐,有齊主食、飲品同甜品!主食揀咗韓式牛肉拌飯,幾足料,肉嘅份量都唔少,加$6可以有太陽蛋撈埋一齊食,可以加多啲辣醬。魚糕年糕湯,有兩片魚糕同片年糕,上枱熱辣辣飲好暖胃。炸雞-甜辣半份,甜味為主唔太辣,炸得香脆,啖啖肉食得好過癮!提拉米蘇牛角酥窩夫,烤熱嘅香軟窩夫入口好香牛油味,上面舖滿口感細滑嘅cream cheese,加上淡淡啲咖啡同酒香,非常出色!炸韓國午餐肉條($58)用咗spam午餐肉罐裝住,玩味十足,外面裹有薄薄一層蛋,咬落幾香脆,份量都唔少,如果多啲人share就最正!麻糬 Oreo味($58)香滑嘅奶香麻糬旁邊圍住oreo餅碎,兩樣撈埋一齊食口感好特別,唔會太甜太膩,我個妹就清晒成盤!雪嶽山(+$10)打卡飲品之一,冰藍色嘅梳打,上面係白色乳酪味泡泡,就甘睇落去真係好似雪山,入口清新!維也納忌廉咖啡(+$15)底會有少少糖再加熱

韓式牛肉拌飯

魚糕年糕湯,有兩片魚糕同片年糕,上枱熱辣辣飲好暖胃。
魚糕年糕湯

炸雞-甜辣半份

提拉米蘇牛角酥窩夫

麻糬 Oreo味

維也納忌廉咖啡(+$15)底會有少少糖再加熱咖啡,面頭有鮮忌廉,入口甜味為主。

藍柑橘白桃梳打特飲

藍柑橘白桃梳打特飲($48)又係一款打卡清新特飲,紫藍色嘅外型加上黃色檸檬,好吸引眼球,飲落白桃味幾突出。
麻糬 Oreo味
藍柑橘白桃梳打特飲