2024-10-28
梁慶記今次要介紹喺旺角嘅一間澳門米芝連推介餐廳叫「梁慶記」,中午真係好full,店員雖然好忙,都搵個方便我嘅座位比我坐,我都喺門口等咗大約20分鐘,等人食完我先可以入去,呢間餐廳門口係有一級,輪椅人士如果要入去食嘅話,記得要自備斜板!1.安格斯溫泉蛋蝦籽撈麵$89+籠仔巨魚蛋$18+奶蓋芝士紅豆冰$18(9/10)呢個安格斯溫泉蛋蝦籽撈麵個份量都幾多,安格斯牛肉唔會韌,大約都有10片安格斯牛肉,溫泉蛋同蝦籽撈住麵食都幾特別,撈麵上面勁多蝦籽,味道唔咸,仲有3舊墨魚餅,都幾好味!套餐加個籠仔巨魚蛋只需$18,平咗$10,巨魚蛋有4粒,每粒魚蛋都好爽口彈牙,正!套餐加飲品仲可以半價,我揀咗奶蓋芝士紅豆冰,那個芝士唔會好香濃,粒粒紅豆都煮熟哂,成杯紅豆冰唔會好甜,唔錯!2.極上肥牛酸辣金湯米粉(中份)(大辣)$54+凍當地檸檬水$12(8.5/10)呢碗極上肥牛酸辣金湯米粉揀咗中份嘅份量,中份份量都幾多,辣度揀咗大辣,唔算好辣,入面肥牛大約有5塊肥牛,仲有其他配料有半隻雞蛋、豆卜、生菜、芽菜同酸菜等,酸酸辣辣好唔錯!套餐加飲品仲可以半價,我揀咗凍檸檬水,檸檬得兩片,無咩檸檬味!2人總共價錢$
2人總共價錢$191
個人口味總評分:8.75/10
@leonghengkeihk_offical
地址:旺角豉油街74號地舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#梁慶記 #旺角好去處 #旺角 #旺角美食 #蝦籽撈麵 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong