2023-07-01
#搞串個pantry又係去到要食#片皮鴨 🦆嘅時候啦,香港有好多餐廳可以食到片皮鴨,有啲勁貴💸,有啲好平民價😍,而今次就去到#沙田 嘅一間酒樓,試一試佢一個超抵食嘅片皮鴨二食💕!!我哋叫咗個片皮鴨二食(片皮鴨+七彩炒鴨絲)($233)🎨之外,仲叫咗蒜蓉粉絲蒸帶子($98)、啫啫通菜煲($98)🍲。片皮鴨好大份,大約係外面餐廳嘅半隻多少少。呢度嘅片皮鴨唔係切得太好🧐,會帶肉,同埋唔係每一片嘅外皮都好脆,食落都會有鴨油嘅香味,但又唔算油膩😋。但係呢度嘅餅皮就好厚,雖然食落好有咬口,但太厚真係好快就飽咗😝,同埋會影響鴨、配料同餅皮嘅比例。而個七彩炒鴨絲就…啲鴨肉非常乾身,牙力無咁好嘅朋友可能咬唔到啦🥶。蒜蓉粉絲蒸帶子調味一流,始終蒜蓉粉絲呢個配搭真係冇得輸🤤🤤!帶子亦都蒸得啱啱好,一夾就可以原隻拎起,連埋蒜蓉粉絲一齊食,真係食到停唔到口🫦。而個啫啫通菜煲有啲偏咸,啱用嚟送飯。通菜煮得夠腍,煲入面仲有啲原隻大蝦乾,令到成個煲同埋通菜都有陣蝦嘅味道,非常出色👏🏻😍!整體來講,呢個價錢、呢個份量食到嘅片皮鴨都算係咁😊,不過如果餅皮改薄啲就真係唔錯啦👍🏻!大家得閒入嚟沙田除咗踩單車🚲,都可以嚟試吓呢
整體來講,呢個價錢、呢個份量食到嘅片皮鴨都算係咁😊,不過如果餅皮改薄啲就真係唔錯啦👍🏻!大家得閒入嚟沙田除咗踩單車🚲,都可以嚟試吓呢間酒樓㗎!!