2018-06-19
打邊爐並不是冬天的專利!!今日約朋友食飯去咗悅來酒店樓下的牛之鍋,嘆住冷氣十下十下!雖然只係兩個人都畀咗張四人枱,所以坐位非常闊落。呢度係放題形式,除咗打邊爐任食之外呢,仲有壽司刺身、炸物、海鮮、甜品等等,淨係睇menu都已經目不暇給。食放題第一樣嘢梗係試下刺身同埋壽司先!1) 各式壽司 / 刺身(⭐⭐⭐⭐💢):三文魚厚切嘅油脂分佈平均,八爪魚,螺片等都係水準之作。壽司就推介芝士炸蝦卷同反卷,朋友仔話炸蝦卷好脆好好味。2) 湯底(⭐⭐⭐⭐⭐):蕃茄薯仔牛肉粒+麻辣雙拼湯底(雙拼+18)! 睇到其他食家推薦蕃茄湯,當然要試下啦!估唔到真係好正,好似屋企煲湯果隻味,一飲就知好足料。啲火鍋料吸哂湯嘅味已經夠哂味,唔駛點混醬都已經好好味,啲醬料近乎無點過。因為唔太食得辣,麻辣就交俾朋友,佢都表示好唔錯。3) 肉類(⭐⭐⭐⭐⭐):選擇唔係好多,但勝在質素唔錯,特別推極上牛肉。牛肉油脂有香味,加埋蕃茄湯底簡直係一個享受。豬同羊既水準也OK。4) 火鍋配料(⭐⭐⭐⭐💢):餐廳有一個自助BAR,俾你自己去拎,麵,年糕,菜都係自助既。如果出面無既就可以剔紙。我地叫左好多丸黎試下,芝士丸好好味,午餐肉吸埋
雖然只係兩個人都畀咗張四人枱,所以坐位非常闊落。
食放題第一樣嘢梗係試下刺身同埋壽司先!
1) 各式壽司 / 刺身(⭐⭐⭐⭐💢):
2) 湯底(⭐⭐⭐⭐⭐):
3) 肉類(⭐⭐⭐⭐⭐):
4) 火鍋配料(⭐⭐⭐⭐💢):
餐廳有一個自助BAR,俾你自己去拎,麵,年糕,菜都係自助既。如果出面無既就可以剔紙。我地叫左好多丸黎試下,芝士丸好好味,午餐肉吸埋啲湯底精華都好正。
5) 炸物(⭐⭐⭐⭐⭐):
呢度最估你唔到係,除左火鍋,啲炸物真係好出色。我地初頭只係叫左一兩樣,最後每款都叫哂黎試。粉漿厚薄恰到好處,食落去粉漿好香脆,入面嘅蔬菜,蝦亦都熟得岩岩好。我最鐘意茄子,口感外脆內軟。
6) 甜品(⭐⭐⭐⭐⭐):
食完邊爐、刺身、炸物同壽司,已經好滿足。但,甜品總有第二個胃,雖然好飽依然要點甜品。佢啲甜品好有誠意,有芭菲,雪花冰,楊枝甘露等等,唔似一般放題只有雪糕同豆腐花。我地兩個人叫左個芒果雪花冰淺嚐,食落好綿好香芒果味,仲要爆珠珠。
可惜太飽已經食唔落更多,下次應該叫一大班朋友黎試哂佢啲甜品!