2016-05-30
忘記了從何時開始,香港便捲起了一股拉麵熱潮,拉麵店開完一間又一間,而自命達人的,這可算是第一店了,所以今天便約了朋友一起來一試究竟!店舖位於佐敦吳松街,老實說環境是有點雜的,無論你是男生或是女生,也是不建議你單獨一人來惠顧的,除非醉翁之意不在…這碗拉麵?你懂的但是找來三五知己來臨,你會感受到這店的誠意所在。這店比較小, 所以假如在午/晚飯時間到來, 應該要等一陣子才可以安排座位, 幸好今天是下雨天, 所以我大約18:00來到, 也不用等位 (約18:40, 店子便被爆滿了)店子的裝潢十分日本, 走進食店後, 假如身旁的客人、店員不是說廣東話, 而是說日語的話, 你會忘記了自己是身處繁忙的香港, 而誤會了自己是在悠閒的沖繩呢在店舖的旁邊放有10個強力的電風扇, 應該是預備了給排隊的客人的, 激讚另外在每枱也有擺放了一壺有lemon的水, 調味料, 和蒜頭~再看一看餐牌, 有10款麵既選擇, 以拉麵店來說都算幾多, 而小食亦有10多款, 值得留意的是, 他們有一個套餐價, 可以加$28, 跟多一碗飯俾你, 加$8, 就有埋飲品, 岩哂情侶黎食。今次我同朋友就叫佐2碗比較特別既拉麵加1個小食
但是找來三五知己來臨,你會感受到這店的誠意所在。 這店比較小, 所以假如在午/晚飯時間到來, 應該要等一陣子才可以安排座位, 幸好今天是下雨天, 所以我大約18:00來到, 也不用等位 (約18:40, 店子便被爆滿了)
店子的裝潢十分日本, 走進食店後, 假如身旁的客人、店員不是說廣東話, 而是說日語的話, 你會忘記了自己是身處繁忙的香港, 而誤會了自己是在悠閒的沖繩呢 在店舖的旁邊放有10個強力的電風扇, 應該是預備了給排隊的客人的, 激讚 另外在每枱也有擺放了一壺有lemon的水, 調味料, 和蒜頭~ 再看一看餐牌, 有10款麵既選擇, 以拉麵店來說都算幾多, 而小食亦有10多款, 值得留意的是, 他們有一個套餐價, 可以加$28, 跟多一碗飯俾你, 加$8, 就有埋飲品, 岩哂情侶黎食。 今次我同朋友就叫佐2碗比較特別既拉麵加1個小食試下
櫻花蝦達人 ($95) 7/10
呢個拉麵既配料極多, 有糖心蛋啦, 蟹棒啦, 蜆啦, 炸蝦啦 , 帶子啦, 粟米, 同埋紫菜
佢既湯底極濃, 有濃烈既蝦味, 令我一飲再飲, 好味
糖心蛋就覺得佢做得唔夠糖心, 冇乜流心既感覺
蝦既皮用漿太多, 浸落碗拉麵度淋哂…有點浪費了…
而麵就做得好爽口彈牙, 好好味
這個價錢食到咁多海鮮, 絕對超值
呢個拉麵就用佐鰹魚豚骨拉麵, 有一大塊魚柳, 蛋, 紫菜
我試佐一啖個湯底, 都係勁濃, 好香甜, 個人感覺呢個湯底好味過蝦湯
而塊魚柳勁大塊, 抵食!
呢間店既餃子咬落去真係食到大大舊既雞軟骨, 有咬口, 因為之前食話一D雞軟骨餃子D雞軟骨係軟到冇骨味既, 而呢間店就食得出係真材實料
呢個價錢有5隻餃子絕對抵食