2020-05-12
今日同女朋友去左大坑搵野食,見到呢間拉麵店既店面同食物餐牌幾吸引,就決定試試佢。去到個陣前面已經排住隊,我地排左無耐之後,後面又有長長既人龍。為左節省一陣候餐既時間,店員會先比點單紙我地落餐,佢仲好細心,會分清拉麵係屬於邊位客人。餐廳一共提供5款拉麵,赤骨、綠骨、黑骨、豚骨,仲有一個限定款(會定期轉,喺IG到公佈),而我地今次就叫左綠骨同豚骨。等左10分鐘到就有位,舖頭細細,裝傷幾精緻,用木做主調,連坐既櫈都係實木既。坐底一陣,兩碗拉麵就上左嚟喇。黑骨即係墨魚汁,湯底好濃,亦都有滿滿墨魚既味道。麵質都適中,易入口(參考: 叫左湯底「濃」、「咸」、麵質「硬」) 而第二碗綠骨即係羅勒醬(綠醬),有意大利既風味,上面仲灑左啲芝士粉,鍾意食青醬意粉既你就啱哂,佢西式crossover日式,味道亦都好搭。(參考: 叫左湯底「濃」、「咸」、麵質「硬」)份量嚟講我女朋友就啱啱好,不過我就唔太夠食,再去天后食返個甜品就啱哂喇!