2018-09-20
朋友住黃埔,成日提及九號水產多左幾間食肆值得去試。今晚就去了豚道樂試拉麵,朋友揀左推介的特上之選黑松露醬油豚骨拉麵 ($108),每人一張點菜單,還可選麵質同追加配料,朋友先選了直麵,硬質及有辣醬,拉麵上枱見到一大隻帶子,半生熟帶子, 夠鮮味;旁邊還有黑松露醬,香氣撲鼻,我也忍不住先偷飲一啖湯,帶黑松露味的豚肉湯,肉味香濃,到試下拉麵,好煙韌,可掛湯,豚肉也有兩個部位豬肩肉和豬腩肉,是半肥瘦的,味道更鮮味! 配料方面,有溏心蛋做到晶瑩剔透, 蛋味香還有木耳絲爽脆。豬腩肉肉質有嚼口,燒焦面更香。豬肩肉較嫩滑稔身。另外我叫了黑蒜油拉麵$80,呢碗叫了曲麵,麵質更有彈性,湯味帶陣陣蒜香。豚肉同樣有豬肩肉和豬腩肉,比想像中多,各有兩塊。小吃都叫了三款,有蜜糖咖哩炸雞中翼 ($40)好脆口,蜜糖味有微微咖哩香唔辣,炸物盛盒$68,有炸天婦羅蝦,大隻爽口,還有吉列炸蠔同炸芝士,夠酥脆。最後仲有日式煎餃子$30,皮脆香口,肉味鮮甜。飲品叫了靜岡抺茶可樂$20同山梨桃梳打$20日本進口的, 透明可樂配上抹茶味,感覺甜甜地,汽水味較重;另一枝山梨桃味,呢枝桃味較出加梳打汽水,夠清涼,送上炸物超夾。
配料方面,有溏心蛋做到晶瑩剔透, 蛋味香還有木耳絲爽脆。
豬腩肉肉質有嚼口,燒焦面更香。
豬肩肉較嫩滑稔身。
豚肉同樣有豬肩肉和豬腩肉,比想像中多,各有兩塊。
小吃都叫了三款,
有蜜糖咖哩炸雞中翼 ($40)
好脆口,蜜糖味有微微咖哩香唔辣,
炸物盛盒$68,有炸天婦羅蝦,大隻爽口,
還有吉列炸蠔同炸芝士,夠酥脆。
最後仲有日式煎餃子$30,皮脆香口,肉味鮮甜。
飲品叫了靜岡抺茶可樂$20同山梨桃梳打$20