餐廳: 四川重口味
資訊:

2022-05-01 371 瀏覽
濃湯雲吞雞的奧義 前幾天,去到土瓜灣搵食,好想食大大件嘅肉,咁啱見到門口午餐牌有$52雲吞雞,圖片顯示半隻雞浸係度,好吸引,就膽粗粗第一次入去食。 叫完等上菜都等了超過10分鐘,內心諗:「呢間廚師都幾用心製作喎,咁耐嘅」 午餐到來,真係嚇一跳,然後得啖笑😅第一時間在餐牌上「找相同」......點睇都係差好遠,個主角係半隻雞,或者俾隻雞髀都好吖,點知得3舊有骨雞件。因此決定膽粗粗問店員:「點解....實物同餐牌張相差咁遠嘅??」 店員隨即回應:「呢個價錢係咁架啦!」 我:「..........」,然後心想:「到底我要硬食,還是有其他選擇?!」跟著,我上網了解吓咩係違反商品說明條例,發現表面證據有哂。我最後決定一啖都唔食,就同店員講:「呢個餐我懷疑你們違反商品說明條例,餐牌圖片顯示6粒雲吞+似係半隻雞(露出個雞髀),點知個餐實際係4粒雲吞+3舊雞件(骨佔約6成),真係差好遠喎」 店員隨即回應:「呢個價錢係咁架啦....」(佢聽到可能違法,覺得佢個眼神有D愜) 我話:「如果$52真係咁,唔係問題,餐牌張相顯示番實況就得,如我入嚟前睇到呢個「真相」,我就唔會入嚟食,會有其他選擇」 店員回應:「
濃湯雲吞雞的奧義

店員隨即回應:「呢個價錢係咁架啦!」

店員回應:「呢個價錢係咁架啦.....咁你想叫其他咩餐呢?唔保證份量㗎喎」

我回應:「我飲咗凍奶茶,只係俾番呢杯茶錢($15),餐飯我無食唔會俾錢,也唔想叫其他嘢食,因為實在太離譜」跟著俾完茶錢就走。

自問對食物款式和味道都好包容,呢次真係包容唔到。
2022-04-26