2016-05-18
開左一段時間的1963木十豆寸, 被同事形容為吃出台灣味. 攪到我一直都想黎試. 可惜次次同事黎個日我都約左人. 由最初不用等位到現在已經排大長龍. 係咁意都要等15~20分鐘, 所以先黎個溫馨提示, 想黎Lunch先Book定枱吧.呢度的餐牌選擇唔多, 除左飯類重有麵類. 今日三個人叫左三個不同餐. 第一個出場係台式三杯雞飯. $70一直以為三杯雞係辣, 但同事話唔覺佢辣. 雞的份量都不少. 食落去的味道就好似屋企阿媽煮的一樣. 問同事即係咩味道. 佢話似係一杯酒, 一杯豉油再加一杯醋煮起的雞. 沒什麼特別. 一個餐除左飯同主菜外, 重有前菜同甜品.前菜 : 應該是用酸梅浸泡小蕃茄, 同事話好酸, 但係我又覺得剛剛好, 冰冰的. 食完真係幾開胃. 另一碟似蘿蔔絲. 但同事個碟有黑木耳在裡面. 同樣佢都話有d酸. 但我覺得好爽口. 也不算酸.甜品 : 紅薯. 薯的味道好濃, 但我食得出有陣檸檬味, 還以為做咩有"洗潔精"味. 同事食食下發現有粒檸檬核係裡面, 所以安撫左我應該加了檸檬汁. 其實就咁已經好香甜, 跟本不用再加檸檬汁. 最後要講下個飯, 呢個餐的飯上面加了一些類似肉的物體,
一個餐除左飯同主菜外, 重有前菜同甜品.
最後要講下個飯, 呢個餐的飯上面加了一些類似肉的物體, 同事形容似煲湯後的肉, 十分un. 佢完全食唔到, 而佢碗飯更加感覺似生米. 整體佢就覺得好一般. 我叫左脆 炸雞腿飯$68. 不容有乍... 個雞可能落了些辣的調味粉, 一入口就噴火... (因為小女子一點辣都不能吃). 幸好有前菜 唯有一啖飯一啖酸蕃茄再一啖雞. 雞炸得好脆. 而且呢個餐的飯係滷肉飯. 感覺好抵 撈埋一齊食啖啖肉. 唔駛要個雞都可以. 食完晒個碗都唔算好肥. 之前試過在其他店食滷肉飯, 最後碗底有一碗油 呢個就剛剛好.
最後這裡的裝修很用心. 除了吃一頓飯外, 眼睛也可以好好亨受一番.