黑龍價錢💲: $98好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 4.3/5-天氣又凍梗係要食返碗熱辣辣的拉麵!係灣仔既呢間拉麵小店已經開左好多年,不過人氣依舊,當日星期六去到都要等幾個字!同埋咁啱當日見到日本人食緊,睇來真係好正宗😛 入到去只有大概十個位。除左主打的豚骨湯底,都有雞白湯或者沾麵🤩 入到去有去左日本的感覺阿!-✅✅牛筋Black拉麵。一飲落口已經好驚喜‼️湯底濃稠黏口,骨膠原滿滿🤭 味道唔會死鹹但好濃郁,加埋煲到爛的牛筋,多左種膠質。有別一般的豚骨味,呢個多左種牛香,好似炆牛腩咁!加埋小小葱同洋葱🧅的辛辣又唔會咁漏。呢個湯底💯!-麵條係幼麵,揀左硬身啲既,又真係有咬口,本身唔太中意幼麵的我都覺得OK! 牛筋已經煮到化晒😱唔洗咬都呑到。溏心蛋都都煮到恰到好處!咬開🥚黃就流出啦,蛋白亦都仲有啲水水的狀態😍-唯一美中不足的係片叉燒偏瘦,有啲乾柴🥺 同埋只係普通煮過,好一般…-如果!片叉燒都可以係肥美d又炙燒/慢煮過,就會完美🫢 不過為左湯底,都絕對可以一試!下次去我想試辛辣山椒個個!
黑龍
價錢💲: $98