2011-12-05 1 瀏覽
星期六收工,原本打算一支公搵飯食,但同事突然問一唔一齊食晏,有無興趣食越南嘢,都無所謂嘅,係咁就去咗幫襯越南牛肉河專門店Pho Tai。雖然係星期六,唔係平時嘅中環,都一齊幾多人,我哋都要等咗一陣先攝到兩個位,雖則有位,但地方淺窄,真係坐得幾逼,郁吓身都驚頂親人嗰隻。因此,我哋就快快手叫嘢。午餐分A、B、C,午餐A賣$38,B就賣$42,可以揀嘅嘢食一樣,係餐飲唔同,前者只係一般嘅港式飲品(凍飲同價),而後者就可以揀$20以下嘅越式特飲;至於C賣$52,除可揀$20以下嘅越式特飲之外,仲多一份越式小食。(P.S.原來已加價,依家A、B、C午餐分別係$42、$46、$56,每個上調咗$4。)越式生牛肉河.越南凍咖啡同事覺得有啲「掠水」,因為碗大湯多牛肉少,望落又真係碗就大大,湯就載到滿,河粉同牛肉就唔多。牛肉切得好薄好薄,雖然話生牛肉,嚟到都半生熟,夾兩箸就食晒。河粉比廣東式纖幼,同事話食落又幾滑溜。靈魂在於湯底,佢話不過不失,因為頗為清甜,但係唔夠濃郁。而杯越南凍咖啡,係齋啡嚟,同事嘅意見係啡味濃,唔澀,都OK囉!香茅牛肉撈濛.熱奶茶我碗撈濛睇落抵食啲啫,無湯無汁,香茅牛肉、濛粉,加埋

舊餐牌,轉眼已加價!
越式生牛肉河.越南凍咖啡
生牛肉河
香茅牛肉撈濛.熱奶茶
我碗撈濛睇落抵食啲啫,無湯無汁,香茅牛肉、濛粉,加埋其他配料都有成大半碗啦,所以睇得出有番咁上下份量。濛粉幾爽,又無黐埋一舊舊,倒埋碗魚露,撈勻啲青瓜絲、甘筍絲、花生碎、鹹魚碎,鹹鹹酸酸,口感更清爽、開胃
。香茅牛肉相對上面啲生牛肉似乎好多,香茅味幾夠,不過稍嫌牛肉有啲啲嚡
,但整體都覺得幾好食。至於杯奶茶,完全唔掂,唔好飲
,一來無茶味,二來口感嚡,早知飲罐汽水算。
香茅牛肉濛.港式熱奶茶
5 分鐘 (堂食)
舊餐牌,轉眼已加價!