2019-12-18
係YOHO行完街搵野食,見到有間食海鮮蒸氣鍋,就決定一試,地點同YOHO非常近,好方便.我們叫了黃金套餐,$298/人有8款海鮮,都幾抵 , 蒸氣海鮮係一種上蒸下煮的方法,先食晒海鮮再食粥.叫完野食,就先落個粥底,由生米開始煮, 一邊煮米可以一邊吸收海鮮汁水既鮮甜美,而且粥煮出來也會粒粒分明.海鮮上來後,店員會幫食客蒸,較好時間,熟就可以食,完全不用自己動手><先煮奄仔蟹和龍蝦, 奄仔蟹蟹膏豐盛,d殼容易拆.蟹肉嫩滑,龍蝦好大隻,啖啖肉,肉質鮮美.店員很細心,一見到我們食完會馬上蒸下一款貝殼類(鮑魚,扇貝,貴妃蚌,象拔仔,青口) 呢d都係一d比較難處理既海鮮,但是呢間處理得非常好,洗得好乾淨,一粒沙都食唔到,貝殼類真係好適合蒸, 食到原汁原味的感覺, 每款都很鮮甜,新鮮到好似食到岩岩係海中撈出的味道, 肉質也肥厚.最後食個粥可以按照個人喜好加入蔥,元西,菜甫.自家制的竹庶茅根好好飲,好中意呢d不加糖的健康飲品,有落足料煲
店員很細心,一見到我們食完會馬上蒸下一款
最後食個粥可以按照個人喜好加入蔥,元西,菜甫.