2021-05-24 1772 瀏覽
今次黎主要為左食灌湯餃,有賣傳統灌湯餃而唔係浸住湯既已經買少見少籠灌湯餃拎出黎時好靚仔個皮無穿,但職員拎埋一面放落個碗度,到我手既時侯,d湯就開始流左出黎⋯不過完全唔影響佢味道。餃皮薄唔算硬,湯味道豐富鮮味十足,有膠質,個湯清得黎唔會太稀亦唔會太稠。個餃蒸得夠耐入面唔會食到仲一舊舊既湯凍,個皮都無蒸得太硬,推介之選。相比之下,以下呢三樣野就好普通啦黑魚籽牛肝菌燒賣:中規中矩帶子紅菜頭餃:個餡係帶子粒+紅菜頭粒,老實講加左紅菜頭唔覺有咩特別南翔小籠包:個皮比較坊間好食既之後就係蟹肉菠菜餃,蟹肉味比較淡,一般啦。黑椒和牛酥:個酥皮整得好好,入口夠鬆化,但個餡俾我一種好大眾既黑椒咖喱牛肉味。除左灌湯餃,我最鍾意食呢個松露脆皮鮮蝦腸粉。出面塊皮夠滑,入面係脆皮加彈牙既蝦肉,成個咬落去口感豐富,味道亦好平衡,有黑松露既香,蝦肉既鮮同腸粉皮既米香。原隻鮑魚雞粒盞$6x一粒算CP好高。鮑魚幾腍,下面既雞粒幾入味。不過個撻皮實在太重牛油香味,獨立黎食個撻皮係正既。但連埋個鮑魚食,牛油搶哂味。XO醬蘿蔔糕當中既蘿蔔糕比我想象中無咁多料同蘿蔔絲,不過煎得幾香口既。最後有兩樣小茶點送。整體黎講,我比較鐘意灌

不過完全唔影響佢味道。餃皮薄唔算硬,湯味道豐富鮮味十足
,有膠質,個湯清得黎唔會太稀亦唔會太稠。

相比之下,以下呢三樣野就好普通啦

黑魚籽牛肝菌燒賣:中規中矩
南翔小籠包:個皮比較坊間好食既

之後就係蟹肉菠菜餃,蟹肉味比較淡,一般啦。

原隻鮑魚雞粒盞$6x一粒算CP好高。
鮑魚幾腍,下面既雞粒幾入味。

最後有兩樣小茶點送。

整體黎講,我比較鐘意灌湯餃同腸粉
,蒸點對我黎講有點普通。
酒店點心一向都行精緻路線,呢度既點心精緻得黎仲比較的骰。
服務方面,正正常常,星級酒店服務水準。
  • 懷舊灌湯餃