2019-07-03
今晚放工後又攰又餓,當然要搵啲快靚正既晚餐充飢。 由銅鑼灣沿著軒尼詩道行見到 「香港魚蛋皇」我二話不說已經跳入去。 「香港魚蛋皇」是潮洲粉麵店, 堅守灣仔多年,以手打魚蛋、 炸魚皮及魚麵是主打菜。這裡的手打魚蛋我經常食, 今晚實在太餓, 直接點了 $51 送冷/熱品 怕浪費食物我所以飯要扣底,然而扣了底份量都唔小, 起碼有兩碗飯, 一大碗牛筋另上,以生菜墊底,份量比十足更多的牛筋,我數過足足有七條咁多,條條牛筋都很粗壯,口感軟滑, 膠質豐富,勁入味。 以腩汁來撈飯, 三扒兩撥已令可鯨吞一整碟飯。 油菜 $19 合理價,點了菜芯,份量真心多, 菜色翠綠,但莖部份較硬, 有點渣,我一個人只吃了一半,實在超飽。 餐飲點了紅豆冰, 紅豆佔了約1/3 杯, 份量OK ,飲紅豆冰最緊要紅豆夠稔,果然沒有令我失望, 紅豆香軟甜糯, 花奶夠濃夠滑, 冰都唔會勁多, 水準絕不輸給茶記,可以一試。
這裡的手打魚蛋我經常食, 今晚實在太餓, 直接點了 [牛筋飯] $51 送冷/熱品
油菜 $19