2025-01-20 0 瀏覽
灣仔日月星街一帶嘅餐廳一向俾人一種神秘而令人驚艷嘅感覺,最近同朋友又再次發掘呢一帶嘅餐廳,不出意外地又搵到驚喜。今次嚟到六角,一間以木系風格打造家居舒式感嘅居酒屋,打開趟門入到餐廳就有一種返咗日本嘅溫暖感。同朋友一齊試咗佢地嘅午市定食,隨餐會附上茶碗蒸,櫻花蝦漬蘿蔔 (不固定嘅前菜)以及麵鼓湯。照燒雞扒定食雞扒分量十足,照燒汁嘅香味一上碟已經非常噗鼻,配菜仲有柚子醋野菜沙律,岩哂做完gym 要大量蛋白質嘅輕盈之選。角切魚生飯定食食日本菜點都要點返個魚生飯,角切魚生嘅種類好豐富,油膩感唔太重,重點係多魚生少飯CP值幾高。天婦羅粟米餅其他居酒屋比較少食到嘅誠意之作。師傅會完全去除粟米芯,粒粒粟米嘅啖啖都食得,係香脆可口嘅佐酒小吃。天婦羅明太子青椒師傅將明太子釀入青椒再以天婦羅方式處理,明太子嘅香味剛好中和青椒嘅苦澀味,係我食過最精緻嘅天婦羅。

照燒雞扒定食

角切魚生飯定食