2024-07-09 176 瀏覽
我不嬲鐘意食湯麵架。而牛肉麵更係我大愛,今日係灣仔做完嘢,知道段純貞係灣仔有分店所以食埋野先返屋企了。🍜灣仔分店樓底又高,舖頭面積又大,坐得好舒服。餐廳門口亦都係有日出茶太呢一間手搖舖頭,所以今次就決定揀飲品先啦。熱愛💜紫色的我,見到呢度有杯叫💜紫玫瑰荔枝特飲,二話不說即刻落單。朋友就揀咗🥭芒果QQ,朋友未試過見到呢杯飲品咁大杯都嚇咗一跳,但係佢試咗芒果QQ之後飲落去清清甜甜,而且又有珍珠同埋椰果,咁好味。佢都好有信心一定飲得晒。今次食招牌清湯牛肉麵,🐮牛肉直情係入口就軟晒,化開,滑捋捋咁好易咬開,配上細麵的彈牙簡直係絕配。而上次叫過既🐔燉濃湯雞麵,今次encore,因為出去食湯麵好難食到滑溜嘅雞肉,而且佢係會俾成隻雞髀加雞胸,嫩滑好味,而且濃湯手工麵係超級入味,每食一啖都要飲一啖湯汁。今次一樣兩碗湯麵都係清晒碗。我哋仲叫咗雞湯抄手原本以為抄手一定係辣,但係今次食嘅抄手係好似濃湯雞咁樣滑溜,又香又濃。除咗濃湯雞麵要encore之外,連蔥餅都需要encore 㗎。三星蔥肉香餅真係好好食,唔係個friend叫停我,我真係想嗌兩份。三星蔥好香,而且煎開咗之後鬆化香口。麵團餅非常之香鬆軟好食。

灣仔分店樓底又高,舖頭面積又大,坐得好舒服。

今次一樣兩碗湯麵都係清晒碗。

2024-06-20