2024-06-05 137 瀏覽
平時好少去灣仔同金鐘之間個area,原來嗰邊都有唔少特色餐廳,感覺都幾chill,就好似呢間隱身喺船街呢條巷仔入面嘅西餐廳,餐廳大致係中至高價位,打開Menu幾有驚喜,啲菜式係走中西Crossover路線,創意十足鹹蛋黃醬凱撒沙律$158唔好睇佢嘅外表好似一個普通沙律咁,雖然個base都係同普通凱撒沙律一樣,但係內有乾坤,原來入面個沙律醬係加咗鹹魚整成,食起嚟帶啲鹹香,又唔會覺得好搶,有少少藍芝士嘅感覺,同埋都加入咗大量嘅鹹蛋黃碎,食起嚟多啲口感特色卡邦尼意粉$238呢度嘅卡邦尼同樣都唔會令人失望,用咗臘腸同埋臘肉代替煙肉,估唔到又幾work,而本身個卡邦尼芝士味都好重,用咗比較粗身嘅意粉,條條都掛晒汁21天熟成厚切豬扒$338斧頭牛扒就見過,斧頭豬扒都係第一次見,本身上枱嘅時候覺得賣相比較普通,點知一切落去就有驚喜,輕輕用刀一切已經見到入邊充滿着肉汁,果然係經過熟成同埋慢煮嘅豬肉,入口質感非常鬆軟,淡淡都充滿肉汁,而上面嘅醬汁就係用蘋果蓉整成,食起上嚟竟然有啲話梅味🤣但係係幾夾嘅

鹹蛋黃醬凱撒沙律$158

特色卡邦尼意粉$238