餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2023-04-20 688 瀏覽
餃掂 👻@nomnomdumpling中菜有時俾人嘅感覺比較老餅,冇諗過呢間有7間分店嘅餃子店嘅老闆,竟然係個90後女仔🤫接手咗家族生意後,老闆堅持每日喺新界農場入手新鮮食材,就連豬肉都係不見天嘅🌥 加上每隻餃子都係係舖頭即日人手包🫲🏽 皮薄餡多,不論湯定煎都隻隻通透👀大力推薦所有湯餃都配嘅狀元九鼎湯‼️ 跟街外嘅味精湯完全唔一樣,杏色嘅湯味道比較清淡帶魚鮮味🐟 材料非常豐富,有粉葛、旗德活鯪魚、香山活鯽魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗同鮮排骨等,有提升免疫力、溫腎益氣、滋潤腸道同養顏保健嘅功效添🥹 不妨食餃子之前就飲返幾啖先💦湯 雲耳椰菜豬肉餃 芫茜豬肉餃 10隻🥟雖然同單拼價錢相比貴少少,但因為餃子款式都幾多,又想試多幾款口味就揀咗雙併🫢 椰菜同雲耳爽口,香濃芫茜配上嫩滑豬肉,用料實在🌱 好彩啲餃子皮夠薄,大概睇到裏面嘅餡料,先唔會食中芫茜🤣湯 至尊松茸豬肉餃 10隻🍄呢款松茸餃係餐廳推介,一於豪一豪佢😎唔似平時食嘅餃子咁有好多湯汁係入面,但一咬開就食到突出嘅松茸味😋 除咗豬肉外,仲有素菜同黑白松露,相信任何搭配都掩蓋唔住嗰股獨特嘅松茸香氣🍄以「菌中之皇」呢啲高貴食材嚟講價錢
餃掂 👻
@nomnomdumpling

狀元九鼎湯

湯 雲耳椰菜豬肉餃 芫茜豬肉餃 10隻🥟

湯 芫茜豬肉餃
湯 雲耳椰菜豬肉餃

湯 至尊松茸豬肉餃 10隻🍄

湯 至尊松茸豬肉餃

呢款松茸餃係餐廳推介,一於豪一豪佢😎

以「菌中之皇」呢啲高貴食材嚟講價錢其實唔算進取,份量大方之餘,仲要係成朵成朵咁放係餡料中,唔會話切碎晒咁冇晒口感👍🏽

煎 韭菜豬肉餃 7隻☄️

煎 韭菜豬肉餃

即使係即叫即煎,餃子都好快上菜🔥 熱辣辣嘅餃子底面香脆,入口爆汁🐳

蜜餞雞翼 3隻🍯

蜜餞雞翼

蜜餞金蠔同蜜汁火方就聽過,以蜜糖汁慢火長時間燉煮雞翼就比較少見🍯 3或者5隻嘅份量,我地兩個人諗住主打餃子就嗌咗細份,但好似唔小心咁送多咗一隻俾我地🥳

色澤金黃同質感濃稠嘅蜜汁好掛汁,薄薄一層咁包裹住雞翼😋 要趁熱食呀,如果唔係凝固咗就會漿住😶

自家製山楂雪梨水🍐
蜂蜜檸檬薏米🍋

自家製山楂雪梨水 蜂蜜檸檬薏米

見menu得「冷熱」兩個選擇,多口問句有冇「暖」嘅,點知店員又真係話有喎😂 符合餐廳養生嘅宗旨,兩杯飲品都唔太甜,薏米份量好多,煮得夠熟透🍙

食品主打健康養生,所以調味係比較清淡,所以都準備咗幾款調味料,有必備嘅陳醋同醬油,想食得重口味啲,可以點隨餃附上XO醬,或者菜脯豆豉醬同四川辣椒醬🌶 啱食嘅話仲可以成樽買走添🧂

狀元九鼎湯
湯 芫茜豬肉餃