2024-11-11 0 瀏覽
今日帶媽媽出嚟搵食,一向愛吃中菜嘅佢,要我揀間特別、好吃嘅好難。少吃中菜的我~~聽朋友介紹吓決定帶媽媽嚟灣仔區,佢係一間小店私房菜。店員同老闆見我哋生面口,向我哋介紹/發板菜式,今次真係私房菜omakase😹蘋果雪梨燉川貝先嚟每人一碗燉湯,秋風來臨真係好適合飲碗清潤湯水。呢碗確實係碗靚湯,足料唔多講,真係有齊料你睇,仲加咗無花果,全部都係潤喉湯料,成啖湯勁清甜👍🏻飲得出無加味精蟶子煎米粉呢個係佢哋招牌菜之一,每一塊米粉煎到金黃色,成塊薄餅🍕 蟶子王十分大隻肥美,入口啖啖肉。肉質方面大廚控制火喉好好,肉質爽口彈牙。海鮮真係最怕煮到過火,太熟啲肉會過韌 米粉煎到香口,如果我係瞌埋眼食真係會誤為薄餅🤣 記住米粉係無味的要沾埋個豉汁醬食,一流😳頭抽煎海中蝦🦐🦐🦐係咪好意頭,中菜發板點都會有嘅菜式 頭抽爆炒👅濃味之選 蝦蝦肉質彈牙,配飯好食菠蘿咕嚕肉外貌令我哇一聲,大廚除咗用新鮮菠蘿肉去炒呢道餸,仲用埋來做裝飾🍍 菠蘿肉汁清甜再來炒咕嚕肉,令肉都吸收晒菠蘿味。而且咕嚕肉外皮炸到脆脆 好好味😋上湯浸時蔬今季係食白菜仔嘅好時節,前面食咗咁多肉 最尾食返碟菜清清口,無咁大罪惡感🫢最後,老闆好好人請我哋

蘋果雪梨燉川貝

蟶子煎米粉

頭抽煎海中蝦

菠蘿咕嚕肉

上湯浸時蔬

最後,老闆好好人請我哋食糖水😍佢話天氣凍凍哋請我哋食碗熱辣辣嘅木瓜雪耳糖水糖水好足料,滿滿嘅骨膠原😍😍

• 蟶子煎米粉