2023-08-26
賣台式飲品嘅舖頭就周圍都係但專賣朱古力飲品嘅,可能只此一家新開冇幾耐🍫花款甚多,可可咖啡、茶配朱古力都有特別在可選奶類: 全脂、燕麥、杏仁、椰子,照顧到素食者或乳糖不耐症者嘅需要🌱糖亦用上蔗糖或椰糖,天然又健康啲,更有無糖可可系列🥰▶️ 抹茶朱古力 Matcha chocolate (H: $65)有夠特別嘅一個組合本身諗住飲凍,但為咗有靚靚朱古力粉喺面,最後叫咗熱♨️同埋諗諗吓叫凍加咗冰會溝淡味左 (佢嘅熱唔會盪口)有寫明可可來源地,呢個來自以朱古力聞名嘅比利時🇧🇪飲之前會諗:兩個咁重味嘅嘢放埋一齊會唔會太搶?的確可可味比較重,有黑朱古力苦澀味,事關佢真係用可可朱古力製做🍫同一般飲嘅朱古力奶有一定分別飲到少少粉狀物質,唔肯定係朱古力粉定抹茶粉,令質感冇咁稀用上丸久小山園龍膽抹茶🍵抹茶味唔算突出,可能係已經融入咗可可入面?苦中帶甘苦🤣用咗椰糖,甜度適中揀咗杏仁奶,見佢用Vitasoy牌子,飲唔出味道,不過我諗如果叫燕麥奶或全脂奶,個質感可能會厚身啲杰啲飲落確實有驚喜(尤其第一啖),平時唔太飲或食朱古力嘅我都成杯飲晒^^▶️ Pure cacao with soda water 純可可梳打水
但專賣朱古力飲品嘅,可能只此一家
新開冇幾耐🍫花款甚多,可可咖啡、茶配朱古力都有
糖亦用上蔗糖或椰糖,天然又健康啲,更有無糖可可系列🥰
有夠特別嘅一個組合
有寫明可可來源地,呢個來自以朱古力聞名嘅比利時🇧🇪
飲之前會諗:兩個咁重味嘅嘢放埋一齊會唔會太搶?
同一般飲嘅朱古力奶有一定分別
飲到少少粉狀物質,唔肯定係朱古力粉定抹茶粉,令質感冇咁稀
用咗椰糖,甜度適中
抹茶朱古力 Matcha chocolate
▶️ Pure cacao with soda water 純可可梳打水 ($55)
只提供凍飲,又係一個非常罕有嘅組合
飲落同樣可可味好出🍫混合埋有氣嘅梳打水,更加苦澀
未必個個人會鍾意飲,但假如你係梳打水愛好者/平日飲開Espresso tonic咖啡,會好鍾意呢個combo
我會形容佢個味道比較「成熟」
可可除咗來自比利時,更有啲來自坦尚尼亞(非州)、菲律賓、印度、馬來西亞、德國,可見原材料講究
服務超友善細心,一路望住佢整,製作用心👍🏻仲好顧及客人需要,值得欣賞
即使係外賣,都注重賣相,特登用木盤盛載飲品,俾客人打卡
店舖用紅色做主題顏色,好搶眼,周圍仲暗藏貓頭鷹公仔🦉
價錢上可能貴少少,但考慮到用料同埋「罕有程度」,絕對值得試試!
(不時舖頭會有優惠,可以留意佢哋IG,有得儲印仔,儲夠七個可免費換一杯飲品)