2021-12-08
位於灣仔杜老誌道< 𝓛𝓸𝔂𝓪𝓵 𝓓𝓲𝓷𝓲𝓷𝓰 >, 一間中西文化合壁的正宗香港餐廳, 最近新推出聖誕晚餐, 環境亦佈置不少聖誕裝飾, 充滿聖誕氣氛。聖誕晚餐 $³²⁸起虎蝦芒果沙拉, 香草油醋汁相當新鮮, 健康之選。鵝肝兩食分別法式鵝肝燉蛋配紅加侖子及香煎鵝肝多士配蜜餞蘋果, 香而不膩。龍蝦湯味道濃郁。黑松露蘑菇濃湯, 香脆蘑菇曲奇濃湯放入大量黑松露及蘑菇粒, 旁邊放有香脆蘑菇曲奇, 整個造型像泡沫咖啡般。牛肝菌鴨肉餡批, 鮮雜莓醬金黃香脆的酥皮, 內層放入牛肝菌及鴨肉碎, 旁邊放有鮮雜莓醬, 層次感豐富。香烤焗海鮮茴香鮮橙沙律, 椰菜花蓉非常新鮮又足料。慢煮香烤牛柳, 香草焗薯, 蔬菜, 乾蔥紅酒汁 ⁽⁺$⁵⁰⁾厚切牛柳相當嫩滑, 配菜味道不俗。慢烤大蝦及黑鱈魚, 蔬菜, 紅米飯, 龍蝦汁 ⁽⁺$³⁰⁾大蝦厚肉彈牙, 黑鱈魚外皮脆嫩, 肉質充滿彈性。節日濃滑朱古力樹頭蛋糕, 雜莓賣相精緻, 外層為朱古力脆皮, 內層是蛋糕, 甜度適中。香烤蘋果批, 雲呢拿雪糕, 焦糖醬蘋果批放有香綿蘋果蓉, 配上雲呢拿雪糕, 帶有冰火交融感覺。來佬餐館📍灣仔杜老誌道5號地下至1樓
聖誕晚餐 $³²⁸起
虎蝦芒果沙拉, 香草油醋汁
相當新鮮, 健康之選。
鵝肝兩食
龍蝦湯
味道濃郁。
黑松露蘑菇濃湯, 香脆蘑菇曲奇
牛肝菌鴨肉餡批, 鮮雜莓醬
香烤焗海鮮茴香鮮橙沙律, 椰菜花蓉
非常新鮮又足料。
厚切牛柳相當嫩滑, 配菜味道不俗。
慢烤大蝦及黑鱈魚, 蔬菜, 紅米飯, 龍蝦汁 ⁽⁺$³⁰⁾
大蝦厚肉彈牙, 黑鱈魚外皮脆嫩, 肉質充滿彈性。
節日濃滑朱古力樹頭蛋糕, 雜莓
賣相精緻, 外層為朱古力脆皮, 內層是蛋糕, 甜度適中。
香烤蘋果批, 雲呢拿雪糕, 焦糖醬
來佬餐館
📍灣仔杜老誌道5號地下至1樓