2023-01-06
龍點心地址: 灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖 / 觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖#yauyau_灣仔呢間餐廳係偶爾喺灣仔行過見到裝修幾靚,入邊啲點心都好精緻就行咗入去食,佢整點心好好,值得大家一試再試。🍱🍱一龍大滿足 $62 呢一籠嘢有六粒點心,係一啲fusion咗嘅特色嘢,佢有個壽包,蝦餃,墨魚爆汁燒賣,酸菜魚餃子,菇菌類餃子,仲有粒唔知咩蝦餃。佢哋食落都幾好味,出乎意料之外,但係我都係鍾意食返啲傳統啲嘅點心。🍖🥯笑口叉燒包 $32 呢度嘅叉燒包,整得好好,包皮咬落鬆化,而且唔重奶味,入邊嘅叉燒醬唔會剩係得汁,都有唔少切碎嘅叉燒喺入邊。叉燒味好濃郁,鍾意叉燒包嘅朋友一定要食佢。🥓🍗燒汁肥牛腸粉 $52呢度唔係用絞碎牛肉嚟整腸粉,佢應該係用咗啲靚嘅切片牛肉嚟整,咬落去係好似嗰啲打邊爐和牛級數嘅味道,而且好容易咬斷,腸粉拉得好滑,但係又唔會覺得得油,師傅好手勢。🍤🍞鳳尾蝦多士 $56多士同埋個鳳尾蝦份量好匹配,真係每啖啖麵包都有蝦肉食到,可以食到好香鮮甜蝦味,而佢個麵包都整得好好,唔會整到太乾,真係做到外脆內軟。☕☕茶位 $10/ppl嗰日我飲咗菊花茶,
#yauyau_灣仔
🍱🍱一龍大滿足 $62
🍖🥯笑口叉燒包 $32
🥓🍗燒汁肥牛腸粉 $52
🍤🍞鳳尾蝦多士 $56
☕☕茶位 $10/ppl
嗰日我飲咗菊花茶,飲落去好順滑個茶葉好靚,呢$10抵俾。
味道: 4.3/5
服務: 4/5
環境: 4/5
番兜: 4/5
#灣仔美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #灣仔點心 #點心 #dimsum #龍點心 #觀塘點心