2013-11-11 1601 瀏覽
位於瑞安的鴻星,對我哋而言,係富麗堂皇的星級飯堂 – 貴夾唔飽﹗除非老闆請客,否則,我哋都不捨前往用餐。今日,相約Y太及C小姐食飯,Y太揀了這裏,小妹和老爹也不便多言了。蝦乾辣油及脆脆銀魚配花生連茶水,正價時段每位$15,雖則好好味,但頗貴呀﹗星斗小市民負擔不起呀……老爹深居簡出、孤陋寡聞,話未試過蛋煎糯米雞($36),貪新鮮,故要了一客。糯米雞沾上一層薄薄的蛋漿再煎,圓圓而金黃色的樣子十分討人喜愛。可惜,糯米雞上桌時不太熱燙,蛋香也是淡淡的,糯米雞內的餡料也較為單薄,味道普通。唯一值得一讚的是 – 不太油膩,功夫不錯﹗鮑魚汁雞腳($68)的鮑汁濃郁入味,差不多把雞腳炆到變膠,好好味﹗雞腳、花生份量也頗多,雞腳燘很軟腍入味,骨膠原超豐富。追求健康的Y太叫了香蒜麻油焗椰菜($68),用料、做法簡單,椰菜有渣且偏油又唔夠鮮甜,卻收到昂貴價錢,唔多抵食囉﹗羅宋湯鮮竹卷($36) 坊間較少見,三小條經油炸的鮮竹卷,放入瓦煲中,浸在酸酸甜甜的雜菜羅宋湯裏,可稍減油膩感及罪惡感,感覺上較為「健康」﹗不過,小妹還是喜歡脆卜卜的炸鮮竹卷也﹗想不到,C小姐竟要了超級油膩之物 - 京式素鵝($50)﹗腐皮
想不到,C小姐竟要了超級油膩之物 - 京式素鵝($50)﹗腐皮十分酥脆,炸得過火了少少,吸了大量油,故吃後滿嘴都是油。Y太及老爹年事已高,對高危食物,大都避之則吉。
為了飽肚,我哋要了較抵食的套餐孖寶叉燒蝦仁炒飯配貴妃雞 ($178)。叉燒蝦仁炒飯炒得夠鑊氣,鹹淡味適中,飯靚料足,味道口感都不錯﹗
貴妃雞肥瘦得宜,皮滑肉嫩,味道淡淡中可嚐到點點的雞味,沾上蔥薑醬同吃,味道更絕也﹗

題外話/補充資料: 茶芥每位$15,加一服務費﹗
2013-11-08