2023-09-26
因為公司就快要搬走, 所以我地今年開始已經係灣仔一條條街咁掃. 一間間鋪咁試.由利東街, 廈門街, 酒吧街到汕頭街等...之前太忙無時間一間一間寫comment, 家下開始食一間寫一間. (除左食完伏無回頭外, 其他的基本係經常到訪. 等我地試多幾款食品先上黎寫. )今日呢間個門口有點神秘. 由窗口望入去咩都望唔到. 門口更加封左黑布. 唔係見到有個Menu放左係度, 跟本唔知佢day time係開門做生意.唔知係咪酒吧的慣例, 一個價錢包晒starter, 主菜, drink(不論凍熱飲) 有部份重有甜品. 全部都唔加一. 凍飲唔晒加錢.呢間的Menu都係會不斷重覆. 湯無留意係咪次次一樣, 但沙律基本上都係Avocado Salad. 上面會有切片牛油果配疏菜. 用的係沙律醋但都幾酸下. 但整體係好味的.今日的主菜叫Crispy Chicken Steak with Gravy, Streamed Broccoli & Fried Baby Potatoes. $98 份量唔好講笑真係好大. 西蘭花同薯仔都有煮過. 但唔係煮到好林個隻. 味道係原味. 嫌淡口味的. 可以點佢比你的
由利東街, 廈門街, 酒吧街到汕頭街等...
份量唔好講笑真係好大. 西蘭花同薯仔都有煮過. 但唔係煮到好林個隻. 味道係原味. 嫌淡口味的. 可以點佢比你的醬. 至於個雞, 不得了. 超脆. 夠熱. 而且無雪味. 一人份真係超大.
Prawn Spaghetti $88.
但今日只有黑椒的辣味, 相對唔食得辣的. 比較易入口. 蝦有四隻, 十分爽口. 重有大量的磨菇. 所以就算係同款食品. 可能每次調味都有少少的改變.
呢間店由我地初初發現至今. 睇住佢係無咩人幫襯到今日坐滿晒人. 暑假有展覽期間我地好愛去酒吧街食lunch. 因為人唔多, 易搵位唔駛等, 再加上食品都唔差. 價錢算合理. 實在係十分推薦.
題外話/補充資料:
btw, 呢度的steak係可以選擇幾多成熟. 所以叫時, 姐姐無問你. 你都可以request.