2025-01-13 71 瀏覽
朋友仔見我好耐無食好嘢,就帶咗我去灣仔食omakase。一坐低,就好好服務,比左兩杯熱茶我哋飲。之後每上一道菜,師傅都會介紹用什麼材料去製作同點樣進食先最食得出食物嘅鮮味,非常貼心。每食完一碟菜都會幫我哋收碟。醃咗味嘅蒜粒、薑片同wasabi 仲可以全程無限添加。最後跟朋友叫了每位$880 「Tsubaki 樁」餐。有前菜2款雞泡魚乾片:好有雞泡魚味,食落唔會好硬。黑毛貝仙(螺):食落去幾特別嘅口感,陪上超清爽的白蘆筍、咬落超脆同爽口的仙人掌葉。好鮮甜高糖蕃茄。日式蒸蛋:超濃雞蛋味,裏面超多仲要超多料。有元貝肉同不同種類嘅菇。刺身4款真雕刺身:魚肉透明晶凝通透、食落非常爽口好有鮮味。大分元貝:來自日本大分縣的生蠔,超大隻。日本叫元貝即係生蠔。元貝陪上黑松露燒汁,估唔到咁match。黑松露令蠔嘅鮮味再提升。煙燻富士山三文魚:用槍打一個空氣波波出來,等到波波爆開就會有煙出來,打卡必點。鮟鱇魚肝泡芙:鹹味泡芙,旁邊再加小玫瑰,非常精緻可愛。和牛shabu shabu壽喜燒:剛煮好的和牛入口即溶,金菇、生菜已吸了牛味,非常好味。仲有日本生蛋,比你點和牛進食,更提鮮。串燒5串有海蝦、五花腩(豬)

有前菜2款
雞泡魚乾片:好有雞泡魚味,食落唔會好硬。

刺身4款
真雕刺身:魚肉透明晶凝通透、食落非常爽口好有鮮味。

鮟鱇魚肝泡芙:鹹味泡芙,旁邊再加小玫瑰,非常精緻可愛。

和牛shabu shabu壽喜燒:

串燒5串
有海蝦、五花腩(豬)、雞翼,燒得超香口。

壽司6件

深海池魚壽司:好新鮮
貝柱紫菜壽司:紫菜夠新鮮,包住貝柱做成壽司好好味。

七龍珠壽司壽司內有蛋黃、海膽、拖羅、青瓜,再用紫菜包住。最特別用龍珠細碟裝此壽司

鯖魚壽司:唔會覺得食落好有腥味。
鰈魚壽司:非常新鮮。
湯品
海膽壽司:好鮮甜,無苦澀味

湯品
𩶘魚湯:魚湯呈奶白色,未飲都知好足料煲。豆腐吸晒魚嘅精華,食落非常入味。飲完魚湯非常暖身。

抹茶紅豆玉子刨冰:師傅即場拎出日本刨冰機係我哋面前製作,
再加上抹茶醬、紅豆同玉子,超正。每啖刨冰都有綠茶味,唔會覺得好膩,好消滯解渴。食完整餐Omakase 好滿足嘅一晚。
2025-01-06
  • 大分縣真蠔