如果唔係有地膽同事引路,我都唔知道原來距離公司幾分鐘路程,有一間CP值超高既台式小麵店-牛霸。.牛霸小麵店開係灣仔安樂里一條小巷入面,鄰近集成附近既籃球場,地點都幾隱世。去到附近轉入小巷,遠遠已經見到餐廳門口霓虹招牌。餐廳樓底好高,行工業金屬風,暗黑主調加上美國漫畫做主題既霓虹燈裝飾,仲有齒輪吊燈,絕對係走超型格打卡路線。原來呢到最近全新裝修,令人耳目一新。.食物價格走超貼地平民路線,以台式麵食、飯同小食為主,以小店黎講種類都唔少。主食、野飲加埋小食都只係百鬆,價錢相當親民。.紅燒牛肉新竹米粉 💲68⭐️3.8/5台式麵食係佢地主打,選擇幾多幾人性化,除左配原裝麵,仲可以加錢轉新竹米粉或者乾撈麵。湯底亦可以加錢轉蕃茄同麻辣,干撈麵都有麻辣版本,選擇好多。今次先試下佢地原味靚湯底。湯頭甜,牛肉條軟淋,肉味濃,牛肉條有成四、五大條,同粉同樣份量足。.紅燒牛肉干拌麵 💲68⭐️4.2/5相對湯麵,更喜歡干拌麵版本。配搭一樣揀左牛肉條。麵條屬偏淋既質感,夾埋青瓜絲、酸菜同肉燥汁一齊食好醒胃。不過有少少後悔無叫麻辣版本,加少少辣應該會更加嘢味。.夜市拼盤 💲48⭐️3.8/5拼盤有鹽酥雞、炸豆腐、花枝
紅燒牛肉新竹米粉 💲68
紅燒牛肉干拌麵 💲68
⭐️4.2/5
夜市拼盤 💲48
⭐️3.8/5
拼盤有鹽酥雞、炸豆腐、花枝丸同埋台式小香腸。要講最特別嘅一定係個個用左木魚加醬汁一齊炸嘅豆腐,木魚豆腐感覺幾新鮮。而配千島醬汁食既鹽酥雞都幾香脆。
秘製小茄子 💲35
⭐️3.8/5
滿滿茄子面鋪香脆肉鬆,配上甜酸醬汁食好醒胃,配搭干拌麵食感覺更充實。
台灣咖啡 餐補💲7
蜂蜜檸檬 餐補 💲9
台灣咖啡係台式手搖飲品風味,有少少似飲台式奶茶,兩杯都唔太甜幾好味。
總結:餐廳裝修有格調,食物岩胃口,份量好大。主食同小食價錢貼地,補少少錢仲要有埋大大杯特飲,CP值爆燈。仲有幾款湯底小食同甜品都想試吓,準備好再二三四訪系列。
不專業食評 nei.foodie
秘製小茄子