LOF10 Bistro📍灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號舖朋友喺金鐘返工,有好幾次收早都話想同我去佢公司附近嘅餐廳食個下午茶先返屋企。呢個星期一佢放半日,終於都就到時間,去呢間遠離人群嘅靚cafe嘆下午茶。我哋大概2點左右去到,揀咗放滿酒嘅架旁坐低,後來先發現原來酒架後面有個望街景嘅area,不過見坐低咗廢事麻煩就無調位。因為我無食早餐,而佢早餐只係食咗水果,我哋都好肚餓,所以一口氣揀咗三份早餐,兩杯飲品,最後仲追加多一份吐司同一啲小食。佢特別之處係佢早餐嘅餐牌同下午茶係一樣嘅,除咗有好多選擇之外,價錢亦相對經濟,朋友話雖然餐牌睇落好多選擇都係普通cafe會見嘅嘢食,但由選材、配搭至擺盤都睇得出餐廳嘅用心,所以我哋一致認為值得俾五粒星!今次食唔到好多人推介嘅all day breakfast同egg benedict,留有少少遺憾,但正正因為咁,我哋又有藉口再過嚟呢度食嘢啦! 💰$58意式燒雞班尼尼配薯餅 🐓🥪🥔有食過panini嘅都知好易中伏,整得唔好食嘅會過乾過柴,用盡牙力先咬得到。呢度嘅panini雖然烤得乾身香脆,但一啲都唔難咬,用刀叉都相對易切!朋友特別欣賞佢哋唔馬虎
LOF10 Bistro
📍灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號舖

💰$58
意式燒雞班尼尼配薯餅 🐓🥪🥔
有食過panini嘅都知好易中伏,整得唔好食嘅會過乾過柴,用盡牙力先咬得到。呢度嘅panini雖然烤得乾身香脆,但一啲都唔難咬,用刀叉都相對易切!朋友特別欣賞佢哋唔馬虎嘅細節,話同其他餐廳隨便將啲食材夾落包入面唔同,無論係芝士、蕃茄定雞肉都完美地融合一齊,唔會有某一種食材搶fo,好好食!加上有薯餅一齊食,非常飽肚!

💰$48
煙三文魚蛋沙律牛角包配薯餅 🐟🥐🥔
呢款牛角包比起一般嘅長同大,用刀一切就聽到佢香脆嘅聲音,仲有好香嘅牛油味,淨係食佢都已經好滿足。佢裏面夾咗蛋沙律同幾片煙三文魚,三者味道夾得好好,既有煙三文魚嘅濃郁,又有蛋沙律嘅清新,我好鍾意!食到一半,我仲將塊薯餅分半夾咗落去,估唔到呢個食法都幾好食喎!

💰$48
雙拼出前一丁公仔麵配牛油吐司 🍜🍞
喺cafe食公仔麵,你試過未?唔好睇少呢碗公仔麵,睇唔睇到佢塊餐肉幾厚,隻蛋煎得幾靚?朋友話公仔麵人人都識煮,但要煮得好食同有心機擺盤,真係唔係個個做到。佢嘅公仔麵唔會過硬或過淋,煮得剛剛好,恰到好處。煎蛋嘅蛋黃係流心嘅,正!個餐仲跟配牛油吐司,真係厚厚一塊烤過嘅吐司麵包,用料一啲都唔馬虎㗎!

💰$42
抹茶紅豆吐司 🍵🫘🍞
三款早餐我都好鍾意,但最得我歡心嘅係呢款單點嘅吐司。佢嘅抹茶醬塗得好靚好平均,吐司唔會烤得過乾過硬,而且紅豆甜度適中,無論係當小食定甜品都好適合。

💰$39
法式燉蛋泡沫咖啡 ☕️
朋友最近好忙同好大壓力,經常捱夜又無咩精神,所以比以前飲多咗咖啡。難得嚟到cafe,佢想揀一杯有特色啲嘅咖啡嘆吓。睇完menu一陣,佢揀咗呢杯crème brûlée macchiato。泡沫上面有一層焦糖,就咁食真係有食crème brûlée嘅感覺,而且macchiato本身嘅苦味比較少,加埋焦糖一齊飲,連我唔太喜歡飲咖啡都覺得好好味!

💰$40
凍鮮奶抹茶 🥛🍵
而我自己就例牌要叫杯matcha latte嚟飲,發現飲得多就會用matcha latte嚟比較邊間cafe嘅水準好啲。呢間茶奶嘅比例大概係3:7,抹茶粉好幼滑,飲落無苦澀味同顆粒感。我欣賞佢唔會過甜,既飲到奶嘅香,又飲到抹茶嘅醇。

💰$8
日本煎蛋 🍳
餐廳選用日本鹿兒島產嘅雞蛋,除咗大隻之外,蛋黃顏色亦較深,食落滿滿蛋香。

💰$10
薯餅 🥔
我哋亦額外加咗一塊薯餅,我將加配嘅煎蛋同薯餅放咗喺半塊吐司上面食,用吐司沾上蛋漿同薯餅一齊食,又一新食法!

喺灣仔食過嘢都知,中午食個飯都要大排長龍,價錢仲要唔經濟,堂食仲要同人迫添,食飯變咗件辛苦事。而嚟到呢度嘅感覺係完全相反,嘢食好食就不在話下,連環境同服務質素都係無得彈,加上唔洗同人迫,我諗唔到唔去幫襯嘅原因!