2018-01-28 55 瀏覽
到灣仔合和一嚐薈麵館,見餐牌主要有香港地道點心、燒味同小炒,啱口味, 先叫了自選套餐 B,  $388已夠4-6位用, 真係好超值, 仲有多款選擇, 有五樣,炒粉麵飯兩款,點了銀芽肉絲炒麵和豉椒牛肉炒河,再選點心同糖水, 先來一個雞腳花生湯,雞腳軟稔稔的, 夠火喉,湯水好清甜。之後店員送上銀芽肉絲炒麵,  面鋪肉絲獻汁,多料唔會太多汁,好多銀芽, 最巧功夫係個麵炸至乾身脆口, 金黃色香脆再來豉椒炒牛河,色彩 縯紛的三色椒, 牛肉一大片的, 夠稔鮮牛味重。自選點心都有三款,點了蟹籽燒賣皇,原隻鮮蝦一目了然,爽口彈牙;還有北菇牛肉球,夠足料, 一大隻香菇響面, 頓時變成一籠名貴的點心, 還有惹味泡椒豬手, 冷盤, 豬皮夠爽口,泡椒帶點辛辣惹味, 因我們太愛食蝦了, 所以叫晒版鮮蝦類, 有脆皮蝦春卷4條一碟、鮮蝦腐皮卷3條一碟, 仲有鮮蝦咸水角,全部都新鮮即炸, 夠鬆化, 一次過滿足了我們一班蝦控。而自選油菜選了芥蘭 -有高湯煨過夠清甜、爽口。而自選小食叫了百里香一字雞翼,面有好多芝麻,非常香口呀,一字骨容易進食。還有自選甜品,點了起沙的紅豆沙,清潤雪耳燉木瓜, 夠滋潤和滑溜香濃芝麻糊。真係

先來一個雞腳花生湯,雞腳軟稔稔的, 夠火喉,湯水好清甜。

而自選油菜選了芥蘭 -有高湯煨過夠清甜、爽口。

真係好抵食,埋單每人都係一百蚊, 夠超值。
2017-12-29