2019-08-29
熟我既朋友都知我一向少食日本菜,怕腥既我之前唔好食刺身,但自從上年係美國Las Vegas 食過一次超高級(主要係價錢) 既日本餐廳後,驚為天人,開始想係香港揾返同樣高質素既日本菜,今次終於比我揾到了,整體水準甚至比我係美國那次更好位於灣仔駱克道,還在試業階段既褔川鐵板燒日本料理,裝修簡約而尊貴,有3張鐵板燒枱,服務員一流有禮,每樣食物廚師同店員都會詳細介紹。頭盤有胡麻豆腐,南瓜凍湯,凍蕃茄蘋果醋啫喱,豆腐既胡麻醬味道極香,而第一次飲凍湯既我非常驚喜,口感濃厚得嚟入口creamy順滑,令我都好想自己學整凍湯。用醋漬方法醃製既去皮蕃茄仔同蘋果醋啫喱都好開胃,非常好既開始。刺身拼盤質素真係拍得住我之前係美國凱撒皇宮Nobu食嗰一次,尤其帶子應該有處理過,味道鮮甜得嚟肉質更有彈性,拖羅非常肥美入口即溶,牡丹蝦亦鮮甜。開始進入鐵板燒既環節,先嚟過充滿油香既銀鱈魚,無骨淡淡肉,配上特別用名貴藏紅花做既醬汁,大開眼界。巨型虎蝦煎得非常香口,肉質彈牙,蝦頭燒得香脆,充滿蝦膏味道濃郁。帶殼鮑魚用上鹽焗方法,先放上鹽,再放竹葉,放上鮑魚後再放海帶,再放上鹽,灑水後加蓋烤焗,最後再煎香切件上,配上燉到入晒
帶殼鮑魚用上鹽焗方法,先放上鹽,再放竹葉,放上鮑魚後再放海帶,再放上鹽,灑水後加蓋烤焗,最後再煎香切件上,配上燉到入晒味既冬瓜同特製混入蟹肉既湯汁,又係從來都未試過既精采味角體驗。
日本和牛西冷可算係今既最高之作,5成熟剛好令油脂散發出濃郁牛油香,點上海鹽入口簡直係極品,令人欲罷不能。慢火煎至金黄脆口,用嚟拌碟既獨子蒜係另一亮點,香口惹味
最後既高菜白飯魚苗炒飯又係極出色之作,簡單卻非常美味既蛋炒飯,麵豉湯同芽菜亦不錯。
甜品有哈蜜瓜,自製白桃啫喱同芝士蛋糕,整晚由頭到味都保持高水準,完美。