2021-10-22
仲記得幾年前光顧過依間法式餐廳既上環分店,印象好深刻,所以今次再黎試下~餐廳裝修得好有格調,以航海為主題,設計別具心思,仿如置身係船中😍 主打正宗鹹甜法式薄餅,亦提供多款Brittany地道美食,店員服務仲要好好呢🥰❀ Oysters 🦪法國生蠔非常新鮮,爽滑鮮甜,肥美多汁,味道帶有海水味,可配以紅醋洋蔥及檸檬汁食❀ Mussels and French Fries 🦪餐廳採用新鮮法國藍青口,雖然平時好少食青口,但依款都幾好啱我口味😋 青口份量好多,肉質飽滿嫩滑,食落仲好鮮甜,浸滿洋蔥湯汁更滋味,估唔到配埋香脆既薯條食都好夾❀ La Marin 🍄Galette係用蕎麥粉製,比較健康又不含麩質,主要用作製鹹味可麗餅。薄薄既三角形餅皮食落微脆又煙韌,帶有淡淡麥香,上面有用白酒忌廉汁煮成既蘑菇及煙肉,仲有煎帶子,味道好香濃又creamy❀ La Plougastel 🍓最中意係兩款甜甜既crepes~Crepes係用小麥粉製成,質感較軟熟,帶有少少甜味。上面有紅莓雪芭、士多啤梨及忌廉,雪芭食落仲有啖啖莓肉!賣相好吸睛,味道清新,酸甜開胃❀ La Jamaicaine 🍌打卡必點~上枱後店員
❀ Oysters 🦪
❀ Mussels and French Fries 🦪
❀ La Marin 🍄
❀ La Plougastel 🍓
❀ La Jamaicaine 🍌
打卡必點~上枱後店員會將火焰橙酒淋上crepe,視覺效果一流~長方形既crepe上有焦糖香蕉及雲呢拿雪糕,旁邊仲淋上朱古力醬。經火燒後,食落冰火交融,甜中帶甘,而雪糕會平衡酒味,所以食落唔會太甜膩,同朋友食到好飽都食得晒兩款crepes
❀ Kerne “Craft Cider” 🥃
嚟到依度梗係要學下法國Brittany當地傳統,食法式可麗餅配法國蘋果酒~蘋果酒特別地係用碗裝住,相比平時飲開既apple cider會較重酒味,整體唔會太甜,好易入口~