2021-01-13
呢幾日天氣越嚟越凍,凍到晏晝就已經想打邊爐喇(ง'̀-'́)ง今次嚟到喺灣仔新開嘅最想吃 @alliwanaeat 食火鍋放題,雖然我平時其實好抗拒食火鍋放題,覺得啲肉類通常都麻麻地,但呢度有分三個唔同級,最高級別嘅澳洲𝗠𝟲和牛望落又幾吸引,所以就決定試吓係咪真係咁正先!如果唔想打邊爐嘅話,你哋亦都有唔同嘅午市定食,主打石燒牛/豬,聞到隔離枱嗰份真係香噴噴啦!🤩.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.6/10🌟.《澳洲𝗠𝟲和牛放題套餐》$248 🌟7.8/10🌟呢個套餐包左任食: 澳洲𝗠𝟲和牛、頂級黑牛肩脊、特級雪花牛板腱、極上安格斯牛小排、日本黑豚腩肉同埋日本豚肉。另外亦都可以任點任食唔同配料,仲有飲品、白飯同埋湯都係自助任食!所以整體食物種類都真係幾多元化㗎~.☺︎︎ 湯底一人一鍋自選湯底就最好啦!有五款唔同嘅湯底包有一款啱你心水~今次試嘅兩款湯底都唔錯!♕ 北海道牛乳鍋牛乳鍋一上到枱嘅時候真係非常之
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
🌟
《澳洲𝗠𝟲和牛放題套餐》$248 🌟7.8/10🌟
☺︎︎ 湯底
♕ 北海道牛乳鍋
牛乳鍋一上到枱嘅時候真係非常之香濃,有驚喜!同肉類味道非常之𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵(*´∇`*)不過都係敵不過加湯之後變淡嘅縮命🤧
♕ 日本海帶豆腐鍋
比較起上嚟個人鍾意呢一款湯底多啲,有少少似豉油湯底咁,但味道啱啱好,唔會過鹹嘅同時肉類都唔使點點醬汁都好夠味!
☺︎︎ 牛肉 𓄁
雖然澳洲嘅和牛就真係冇日本嘅咁正🤧不過牛味都算香濃,油脂分布亦都幾平均,都做到少少入口即溶嘅效果㗎!另外幾款牛肉都係薄切,嗌多啲瘋狂食都唔會話好膩好飽滯,個人覺得牛小排都幾好食~
☺︎︎ 豬肉𓃟
兩款豬肉都唔錯,自己就比較鍾意肥膩小小嘅黑豚腩肉,肥膏位置真係非常之爽口,幾正!同樣因為薄切嘅關係,唔會覺得好膩(´∀`)
☺︎︎ 配料小食
配料有唔同種類嘅餃子、手打丸、菇類、烏冬、泡面等等⋯個人覺得呢度嘅配料就唔會話超級驚喜,整體正正常常,不過不失,都係平時放題打邊爐食到嘅質素啦~
♕ 炸魚皮
呢個真係必必必食!!!我哋無限點左勁多次,多到店員都問我地係咪好鍾意食魚皮🤣呢度嘅魚片真係鬆脆可口,完全食唔停口!!
♕ 牛柏葉
呢度嘅牛柏葉亦都唔錯,口感爽脆~
♕ 台灣鴨血
呢度嘅鴨血就有少少失望啦,口感唔太鮮嫩,無咩味道🤭
♕ 芝士九
呢度嘅芝士丸雖然睇落就同平時我哋買到嘅差唔多,但食落裏邊嘅芝士味好淡,我就覺得唔需要晒𝗾𝘂𝗼𝘁𝗮😹
最想吃 𝗔𝗹𝗹 𝗜 𝗪𝗮𝗻𝗮 𝗘𝗮𝘁 @alliwanaeat
📍#BELLYwongs_wanchai
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_korean #BELLYwongs_hotpot #BELLYwongs_meats 🙂