2020-10-22
本人因為工作需要所以定期會到灣仔蒲頭, 咁灣仔呢個地區好特別, 所有消費要貴有好貴, 要平要地踎都有, 我相信灣仔區都算係香港最貧富懸殊都會共同生活到嘅一區, 而且呢個微妙嘅平衡係其他區比唔到今日如常返工打卡之後就準時到樓下食早餐, 今次就選擇食8號冰室, 其實果幾條街都好多餐廳提供早餐, 例如茶餐廳, 粉麵, 三文治, 土耳其卷等等, 但本人對港式茶餐廳情有獨鍾, 而8號冰室就係我其中一間不時encore 嘅餐廳, 內容就如相中所影, 現在一一介紹沙嗲牛肉麵, 麵就係光身麵, 其實係可以加錢轉出前一丁, 但本人覺得食茶記配料麵一定要光身麵先可以食到果種風味, 而且光身麵比出前一丁淡味而且唔算吸湯, 可以唔洗怕太鹹, 牛肉方面口感結實, 唔似用過鬆肉粉, 而且份量頗多, 塊塊都有1/3 手掌咁大, 不過呢度嘅沙嗲牛肉好好好濃味, 所以食光身麵嘅時候就可以溝淡陣沙嗲味, 溝淡之後就容易入口, 我對呢碗麵評級好高呢多士方面呢度焗整係比較乾身, 就就算係厚身方包, 咬起都酥脆無比, 而且面有炸蒜頭粒, 所以呢份多士嘅味都好重嫁食完呢塊多士都好頂肚了煎蛋方面我就叫太陽蛋, 佢整太陽蛋邊位多數都
煎蛋方面我就叫太陽蛋, 佢整太陽蛋邊位多數都可以做到脆邊甚至脆底, 所以我都會清哂佢
凍飲加3蚊, 呢度嘅奶茶係高質數的, 不過係比較甜, 總括而言, 呢間餐廳我會選擇嘅都係濃烈嘅食物, 所以食完都要飲啖水清一清味蕾, 但瑕不掩瑜. 我都高度推薦比大家
我果份, 埋單40蚊, 經濟實惠