2012-10-30 125 瀏覽
呢晚同媽媽黎灣仔伊館睇慈善演唱會 , 落巴士後沿住灣仔道直行 ,到集成中心旁o既籃球場 , 就轉左入石梯走落軒尼詩道 , 就o係樓梯底下燈柱旁 , 見到有一大塊紅白色底o既大餐牌一間叫 Wing's Delicious o既西餐廳 , 艷紅燈箱映入眼簾 ,就o係呢個籃球場旁 , 石梯級下o既一條小橫巷 , 毫不起眼地 ...長出一家稍具名氣連鎖集團式經營食肆o既西式小餐廳來驟眼睇店內光猛整潔 , 檢視過餐牌後 , 我同媽媽列佢入侯選 ,再出返軒尼詩道逛左一陣 , 吸引o既食店不多 , 最後也得近返甫入餐廳 , 尚未有人客 , 好讓我慢慢拍下餐廳內在環境 ,特高樓底 , 掛住幾盞水晶燈 , 以黑白銀為主色 , 裝潢時尚 店員識趣的避開鏡頭 , 更同我講多謝我欣賞佢地舖頭其後又悉心向我地介紹餐牌套餐及其他招牌小食 , 十分殷勤而我地從二人餐同晚餐中取捨 , 最後揀左兩客 " 溫馨晚餐 "1. 餐湯 --- 粟米忌廉湯~ 忌廉湯係幾滑但唔係 creamy 而係過重生粉水o個種溜口粟米粒有但無乜粟米味 , 應該係後期入落個湯度 , 味道一般2. 烤雞田園沙律~ 果然係橈雞扒專門店 , 雞扒打横
到集成中心旁o既籃球場 , 就轉左入石梯走落軒尼詩道 ,
就o係樓梯底下燈柱旁 , 見到有一大塊紅白色底o既大餐牌
長出一家稍具名氣連鎖集團式經營食肆o既西式小餐廳來

店員識趣的避開鏡頭 , 更同我講多謝我欣賞佢地舖頭
其後又悉心向我地介紹餐牌套餐及其他招牌小食 , 十分殷勤

1. 餐湯 --- 粟米忌廉湯

2. 烤雞田園沙律
~ 果然係橈雞扒專門店 , 雞扒打横薄切 , 皮肉比例接近 1 比 1 ,
香軟味美 , 雖然得幾片 , 都食到外皮香口得黎雞肉嫩滑有彈性
沙律菜亦十分新鮮爽脆 , 配上柚子醋汁 , 清新又開胃 , 正 !!

3. 焗釀小蟹蓋
~ 細細個熱烘烘的 , 新鮮焗起 , 切開表面香脆 , 連個殼都切得裂 ,
蟹蓋內心飄出鮮香縷煙 , 食落外脆內軟 , 有蟹肉同混入左蝦肉 ,
味道唔錯 , 唯一係個邊邊位有 d 硬 , 要注意一下控制焗o既時間

4. 香煎石鯛魚配文也汁 , 牛肝菌汁意大利飯
~ 上枱o個一刻坦然有少少嚇呆左 , 事關見到飯上面 ...
有一大灘淡黃色疑似油o既物體 , 但食落原來係汁黎o既 ,
不過唔係幾知o個種係咩名 , 我姑且當佢就係文也汁啦 ,
石鯛魚煎得好靚 , 肉質豐厚 , 始終係急凍魚 , 唔夠嫩滑
而且味道帶有淡水魚o個陣 " 草泥腥味 " , 即係鯇魚o個 d 呢
烹調上無問題 , 如果佢用返 d 靚少少o既魚柳 , 定更一流
牛肝菌汁意大利飯煙韌入味 , 唔會過份淋身以致欠缺口感 ,
個汁好香 , 少少菇味帶輕度黑胡椒粒 , 飯粒間真係有牛肝菌茸

5. 炭燒 T 骨牛扒伴黑椒芥茉籽汁 , 龍蝦汁天使面
~ T 骨扒份量十足 , 不過好多筋同有條 T 骨 , 而且薄身
切出黎可以食o既肉其實唔係好多 , 牛肉淋身有少許肉汁
牛味同肉質都不過不失吧 , 黑椒芥茉籽汁好淡 , 直情唔知咩味
天使面色澤睇落好香濃 , 但染橙左係虛有其表而已 ,
食落龍蝦汁味真係微乎其微 , 整體呢碟只可評為剛剛合格

6. 甜品 --- 焦糖燉蛋
~ 師傅努力地燒左一段時間 , 盡量想令糖面o既焦黃度顯得均勻
可惜糖面太厚 , 溶化程度不如理想 , 熱力卻傷及無辜 ,
令燉蛋最面o個陣溶掉變得好似奶昔咁稀 , 有失軟滑質感 ,
焦糖就整片如冰封般硬而不脆 , 蓋實燉蛋面 , 要成片不起黎食
如是者燉蛋都係分開食 , 不過甜又無太重奶味 , 味道算唔錯

7. 凍檸茶
~ 凍飲加 $ 3 , 好大杯 , 茶味清澈 , 甜度適中 , 檸片亦很新鮮
## 呢一餐我同媽媽都覺得多方面都滿意 , 係唯一食材方面
可以有較大o既改善o既空間 , 以該店殺入西餐戰團經驗而言 ,
假以時日 , 多摸熟客人需要 , 可會有更全面同高質素o既進步
2012-10-27