2023-10-13
灣仔· 羅馬過江龍人氣PizzaAlice Pizza📍灣仔皇后大道東92號地舖➰朋友一直以來都係Pizza愛好者,最近得知來自意大利羅馬的人氣長方形手切薄餅專家Alice Pizza首間亞洲分店落戶香港,朋友立即雀躍一試 。.到訪餐廳當日約晚上7時,人流頗多,一到店鋪門口已經被琳瑯滿目色彩多姿多彩的Pizza距陣吸引,由於Pizza以長方形擺設,所以餐廳設計成一張L長形玻璃櫃給客人挑選,非常吸睛。.餐廳亦設有堂食,座位數目亦不少,全店採用明亮燈光設計,店員介紹了不少人氣口味給我們,有將近二十種Pizza口味選擇,而且有咸有甜,亦有素食之選,價錢方錢以各種Pizza的重量數計算,由💲25-38元/100g不等,而最具人氣的款式則是Italiana及Carbonar。我今次亦挑選了Carbonar口味,表層鋪滿水牛芝士及羊奶芝士,再加上意式風乾豬面頰肉,非常誘人。而朋友亦挑選了一款甜味的Nutella,充滿棒子醬,非常邪惡滋味,下次有機會再嘗試其他各樣特色的Pizza。➿➿➿
Alice Pizza
📍灣仔皇后大道東92號地舖