2022-10-20 146 瀏覽
呢間樓上火鍋店,裝修、餐具行懷舊風,據聞呢度嘅醬料特別,賣點係具東南亞風味嘅湯底、潮汕牛肉及手工製嘅各類餃子、丸子。Feel到餐廳想喺雲雲火鍋店中突圍而出,但實質出到嚟嘅效果卻係樣樣有啲又唔精嘅感覺。😅To be fair,醬料嘅選擇的確特別,有金不換、香茅等東南亞風味嘅配料,仲有埋佢哋自己suggest嘅配料formula。但有風味又唔等於夾嘅。🫢之前有講過,我個人睇法係:其實打邊爐只要湯底好、食材好,醬料係加分嘅作用,就算係普通豉油加蒜蓉都夠做。所以醬料味道複雜都未必一定係好事嘅。🫡承接講到湯底,試咗佢哋嘅香茅清酒煮蜆湯。實話實說,呢個湯底係特別嘅,直接飲都好味。正式烚下烚下之前,仲有啲小食試試,分別有響鈴午餐肉同椒鹽粟米,好食但overpriced。😂😂然後到牛肉,同好多聲稱專門食牛肉嘅火鍋店一樣,你都係會見到嗰幾個部位,以呢個價錢嚟講,佢嘅份量又真係少咗啲。😮‍💨食完牛肉就係食餃子、丸嗰啲。款式係幾多,又手工製,味道口感嚟講不過不失。加埋酒水,每人盛惠7-800。呢個價位,有更多高質嘅邊爐可以選擇。🫡