2018-08-13 6481 瀏覽
經常聽人講世界系一本書,不去旅行的人就只讀了一頁。做為一個近期冇旅遊計劃的我來講,人生系一個書櫃,我睇緊書架上另一本書,書名系「食」。冇錯,太耐冇旅行,腦袋開始閉塞,但胃口卻很好,成日鐘意周圍搵好野食。餐廳排行榜高居前列的NiNETY’s就系今個周末我想去的地方。九十後的店主認為100分很難,但希望餐廳可以達到90分以上,因此取名NINETY’s。頗有心思。下午五點幾入座唔洗等位,但可惜未有晚餐食,Main course 未有開賣,唯有食漢堡多士。好可惜LOBSTER BENEDICT 龍蝦班尼蛋賣晒😭搞左好耐最終決定食西班牙黑毛豬漢堡+燒銀鱈魚多士。👉🏽PIGGY PIGGY 🐷 賣相靚仔,漢堡山,由下往上無論系感觀的顏色配搭定營養結構都用心設計,由烘烤香脆的面包做底,最底層鋪上健康有益的羽衣甘藍葉,跟住系清脆爽甜的青萍果片,再糸主角登場慢煮五小時西班牙黑毛豬,厚切大塊帶小小肥勁juice,最上層都系健康有益的紅菜頭,加上白芝麻點綴。見到都令人開心。加上烘烤完美的面包,軟硬適中,外脆內酥,芝麻的香,再沾少少蛋黃醬,簡直幾乎完美,90+,真的不錯👍好想一大口咬落去,因為太大,最後都糸拆

好可惜LOBSTER BENEDICT 龍蝦班尼蛋賣晒😭

搞左好耐最終決定食西班牙黑毛豬漢堡+燒銀鱈魚多士。

👉🏽PIGGY PIGGY 🐷

好想一大口咬落去,因為太大,最後都糸拆開慢慢享用。

切一塊豬豬加上青萍果同食,爽脆的青萍果帶出肉質的香,好好味吖!

👉🏽GRILLED BLACK COD ON THE TOAST
好豐富的組合,滑蛋配鱈魚,多士依然香脆,色彩繽紛,健康吸引!羽衣甘藍搭配恰到好處。

美中不足系鱈魚有少少腥,可以處理得更好d。

👉🏽甜品:ENGLISH MUFFIN TOAST
兩塊鬆餅夾住雲尼拿雪糕,自家制的橙醬就系佢成功的地方,十分fresh的橙味甜度岩岩好,一d都晤膩,將鬆餅雪糕兩個極普通的食物變得感觀華麗,味覺醒神又特別,非常好。
(原本想來食super TOAST,但轉左餐牌,本身對雲尼拿雪糕冇興趣,以為會失望,但呢款甜品都比到驚喜,orange jam的出現將云尼拿雪糕變成左另一種清新特別的味道,真系好好味)
2018-08-12
  • Piggy  piggy