2024-05-15
一直bookmark咗啲好吸引嘅pizza舖,今次黎到星街嘅pizza project試,lunch hour黎到舖頭都8成滿,有限時。安排咗坐望到廚房嘅bar枱。坐低後店員會問要still/sparking water,然後就介紹lunch menu,同埋有咩事都可以叫翻同一位店員,佢係負責serve我呢張枱(感覺上高級咗)。Lunch set 就$138包main, side, drink or dessert,如果要晒4樣就加多$15。我地一人叫咗1個set,upgrade要晒4個course,share黎食。Margaritapizza叫咗margarita,係好好食嘅手工pizza,皮夠煙韌,蕃茄汁係新鮮整,芝士拉到絲之餘都好chewy。Roma佢中文全名係烤脆皮豬肉黑胡椒芝士意式香草包,睇名以為係有幾片肉配幾片香草包夾住黎食,但上到枱係有驚喜嘅,簡單嚟講係一大塊focaccia中間夾住烤豬肉片,一種叫songino 嘅沙律菜,酸嘅雅枝竹,再有個好似薯蓉嘅paste。食落夾好好食,我第一次食呢個combination,見到focaccia個邊雖然有啲焗燶咗,但本身個面團質地已
Margarita
Roma
佢中文全名係烤脆皮豬肉黑胡椒芝士意式香草包,睇名以為係有幾片肉配幾片香草包夾住黎食,但上到枱係有驚喜嘅,簡單嚟講係一大塊focaccia中間夾住烤豬肉片,一種叫songino 嘅沙律菜,酸嘅雅枝竹,再有個好似薯蓉嘅paste。食落夾好好食,我第一次食呢個combination,見到focaccia個邊雖然有啲焗燶咗,但本身個面團質地已經好軟熟,所以冇影響。一口食晒所以料好滿足,個人幾鐘意雅枝竹夾埋一齊食,口感係好爽,個味就好似醃製過咁酸酸地,完全balance晒成件事。
Fresh lemonade
Lemonade夠酸夠爽,可以解pizza嘅滯。
White chocolate mousse,PICI tiramisu
兩款甜品都正常發輝,冇乜特別。
White chocolate mousse兩層mousse夾住士多啤梨醬,面頭有啲果仁同朱古力碎。
Tiramisu係PICI果間餐廳提供,cream 好滑好香蛋味,但個人覺得中間層手指餅有啲少。
整體都算抵食,環境都舒服,係音樂有啲大聲。我地坐bar枱仲可以望住廚房係到prep食材。雖然話有限時,但出邊冇人等枱都唔會趕你埋單。我地坐下傾下都坐咗2個鐘左右。