2023-11-15 117 瀏覽
又再黎到啟德AIRSIDE,今次試左新開既由日本開到黎香港既魚がし日本一,一入商場地下果層就見到,雖然係主打立食壽司,不過都有椅坐低,但坐低個位就窄左少少,企係度食反而覺得舒服d。今次揀左火炙壽司盛合 $248 一碟盛合有四款火炙壽司:帆立貝、深海池魚、拖羅和左口魚裙邊,每款各兩件,款式由師傅依照當日食材而決定。拖羅以火炙形式逼岀魚脂香,令半熟的肉質軟綿,滿口都是魚油香氣。帆立貝加上醬油微微炙燒後,內裡仍然保持半生熟質感,既有醬油的甘甜,又能提出海產鮮味。深海池魚以清、甜、爽見稱,輕炙後帶有微微焦香,卻無損魚肉纖維,依然緊實爽滑。左口魚裙邊正是魚身最肥美的部份,所有壽司的飯粒早已塗勻醬油,調較好味道,讓客人可以即時入口。食完仲有一碗鯛魚茶漬湯,暖暖地好舒服。

火炙壽司盛合

食完仲有一碗鯛魚茶漬湯,暖暖地好舒服。

鯛魚茶漬湯
鯛魚茶漬湯