Family gathering食黎食去都係屋企附近嘅茶記外賣..唔知食咩好?🤔 今次我就試咗係火炭嘅韓國炸雞外賣🐥 仲可以一早經OpenRice落單~預好時間再去Yadllie Plate Express 自取外賣🛍️ 超級方便已經可以歎到韓式美食🥳1️⃣ 首爾醬油無骨雞一向食開嘅都係原味、蒜香味、芝士味等,所以一見到有特別嘅「首爾醬油味」就落咗單😆 雖然個名叫醬酒味但咬落去又無想像中咁鹹🤣 而無骨雞食落啖啖肉,岩晒鐘意食野又懶得吐骨嘅我🤓2️⃣ 牛肉紫菜飯卷首先每一塊飯卷都大大舊,包裏住滿滿嘅材料,有青瓜、醃蘿蔔、雞蛋、紅蘿蔔、牛肉等,而且一份紫菜飯卷嘅份量亦好足有8大塊,絕對夠食飽兩個女仔嘅胃🫣3️⃣泡菜豆腐湯我飲第一啖即刻被呢款泡菜豆腐湯嘅酸辣程度刺激到咳咗幾聲!建議大家飲一小啖等喉嚨適應咗先🫢 除咗泡菜&豆腐呢兩款主角,配料亦有大量嘅芽菜 & 冬菇片😌4️⃣ 鮮蝦沙律因為餐廳所提供嘅柚子汁嘅味道本身調教得比較酸,幸好醬汁貼心地有另外用膠兜裝住,各人可以根據喜好程度而調節柚子汁嘅份量👍🏻 粟米粒粒頗清甜,蕃茄仔微酸,沙律菜咬落去十分爽脆,食得出所使用嘅食材都非常新鮮🫶🏻5️⃣ 小菜兩款當我單獨食呢間
1️⃣ 首爾醬油無骨雞

2️⃣ 牛肉紫菜飯卷

3️⃣泡菜豆腐湯

4️⃣ 鮮蝦沙律

5️⃣ 小菜兩款

當我單獨食呢間餐廳所醃製嘅泡菜個陣,就知道點解道泡菜豆腐湯會咁酸咁辣,而單獨食佢地嘅泡菜味道更強烈🤣 而魷魚醃製得比泡菜辣上好幾倍🦑

除咗Openrice,原來係其他外賣平台都有得落order~ 有興趣試下呢款二人餐嘅朋友仔不妨可以留意下喔😌
2022-11-06
外賣自取