2016-02-04 396 瀏覽
其實香港食拉麵嘅地方又豈止個1間?元朗呢個小美食天堂,同樣有拉麵好食。位於我舊時中學常經過嘅教育路,經常有新店開張,而這間開業不到1年嘅餐廳,正正吸引咗愛吃日本湯麵的我。焰 - 中文單名一個字,氣勢磅礡,像真的有團火在招牌上燃燒著,令人感覺到那溫度。一走進內,眼睛立即被右邊那幅牆的油畫吸引過去。據店員回答,那個嘟咀男名叫火男,源自於日本古時傳統的廚師,在吹著火爐透火時所出現的表情。這幅圖畫更有日本的打氣頭巾,而濃濃的火焰正圍著他,彷彿越燒越旺;碗中那條魚跳起,就像魚的鮮味被帶出一樣,好不生動!在向內走,有1張沿著走廊一路延伸的bar枱,與廚師的距離更貼近,將煮好跟吃第一口的時間再縮短。今次吃,點了最普通最原始的一碗 - 焰 $78。目標是試試麵質和湯底。另叫了一隻味付玉子。而湯拉麵入面有火炙叉燒、木耳、筍干、紫菜、蔥粒。材料甚豐富。味道方面,湯頭十分濃郁,厚滑感異常出色,相信湯底並不能用短時間煲出來,猶見心思。而麵線十分夠硬,亦5會食落好生,而係剛好煮熟那種。叉燒肥瘦非常均勻,白啡一條條可見好rich嘅味道肥死蔥花,木耳同筍子點驟了湯麵,每啖多了青,爽,掩味,食得5同口感好飽好豐富,
其實香港食拉麵嘅地方又豈止個1間?
元朗呢個小美食天堂,同樣有拉麵好食。
位於我舊時中學常經過嘅教育路,
經常有新店開張,
而這間開業不到1年嘅餐廳,
正正吸引咗愛吃日本湯麵的我。
火男帶你食出美味
今次吃,點了最普通最原始的一碗 - 焰 $78。
目標是試試麵質和湯底。另叫了一隻味付玉子。

而麵線十分夠硬,亦5會食落好生,而係剛好煮熟那種。

叉燒肥瘦非常均勻,白啡一條條可見
好rich嘅味道
肥死

好飽好豐富,胃口夠了,下次添小食

服務好,環境舒適,單人上場都可以
2016-02-04
  • 味付玉子