2010-12-29 12 瀏覽
7pm 一行3人去到酒家,唔使等就有位。一出𨋢就有個牌介紹有乜正嘢推介,不過知客行動迅速,好快就帶咗我地坐低,那個牌都無機會睇真。侍應招呼我們入座後,即刻拎1碟花生,1兜有D辣椒粒既醬油來,醬油面仲油淋淋。因為侍應無講係咪要收花生茶芥錢,我地就主動問啦。有位女部長答我地係要收費既。咁我地無人食花生,於是叫佢唔使俾,叫佢地唔好收費。於是那位女部長,露出煩厭的表情,望一望我地。我地就話消委會話如果要收錢,客人可拒絕接受,酒樓唔應該再收錢。女部長就話 “無呢D嘢既,全港都係咁收$架啦,你地唔愛都要俾錢!”。我地費事同佢爭論,由得佢收就算。之後我地睇菜牌, 佢地有張類似點心紙既紙俾人點食物。每款食物前面有一個價錢,但就唔係$13.8。於是我地問部長 ”請問邊D係 $13.8呀“, 部長話"無,我地無嘢係$13.8!“於是我唔忿氣,走出𨋢口睇個牌,“火窩鮮料”下面確係寫$13.8, 後尾睇真D,先見到有枝啤酒既樣,然後隔離有細字既“大樽裝......" . 頂頭的 ”火窩鮮料“, 簡直係誤導!我地又問部長,點樣為之 “任叫任食”, 係咪一個價錢,任你食幾多。 部長又話唔係,意思係任你叫幾多碟黎食

之後我地睇菜牌, 佢地有張類似點心紙既紙俾人點食物。每款食物前面有一個價錢,但就唔係$13.8。於是我地問部長 ”請問邊D係 $13.8呀“, 部長話"無,我地無嘢係$13.8!“於是我唔忿氣,走出𨋢口睇個牌,“火窩鮮料”下面確係寫$13.8, 後尾睇真D,先見到有枝啤酒既樣,然後隔離有細字既“大樽裝......" . 頂頭的 ”火窩鮮料“, 簡直係誤導!我地又問部長,點樣為之 “任叫任食”, 係咪一個價錢,任你食幾多。 部長又話唔係,意思係任你叫幾多碟黎食唧。我地心諗,有錢既話,無論平貴生料,叫幾多碟都得啦,同常人理解 “任叫任食”既意思完全唔同。

我地心裡面都覺得呢間酒家唔老實,以後唔好來!之後朋友話都坐低咗,又開晒茶, 唯有點吓嘢食啦。
食物好快來晒,但個湯底要催先來。
湯底: $1 沙爹拼清湯鴛鴦窩: 無乜味)
皇帝菜: D葉唔太新鮮,垂低晒掂晒檯面
自家制4寶丸: 幾好食
肥牛:都算好食,唔韌
鮮蝦雲吞:大件但無乜味
竽絲:本身無味,不作評論
鮮竹:味道一般
金菇:都係無乜味
調味盤:得6款料,無乜選擇,仲收$10/位,唔抵
環境:檯數唔好,檯與檯之間算闊落
服務:D侍應,成日走埋來要加水,叫佢地唔好加住,又係都要加。我地未食完嘢,好似趕收工咁,俾幾碗糖水你,又走來幾次想收走我地煲嘢。同埋最初問食物價錢時,我地話覺得取巧,侍應部長又扮聽唔明,話唔知我地講乜。大部份員工都無乜禮貌,雖然我地唔係大豪客,但起碼都要有少少禮貌啦。
奉勸大家,如果要去這家火窩店打邊爐,要睇同問清楚先好入去!

2010-12-23