2020-04-12
今日去左中環近大館既一間樓上酒吧,叫The ThirtySix呢間酒吧喺上年年初先開幕,其中一個老闆仲係男神吳彥祖而酒吧既裝修充滿品味,以火車車卡作為設計,感覺好chill。除左火車車卡之外,仲有一間上左鎖既房,入面擺左好多酒。想開到呢個鎖,就要由有36條鎖匙中揀到一條真正既鎖匙。如果揀得啱鎖匙,就可以入房之餘,店員仲會請你飲一shot。酒吧主打威士忌酒藏,所以佢既cocktail 都好有特色。Triple Cask 12 Years Ols ServeGold Rush $140呢杯Cocktail 有Macallan, 檸檬汁,薑餅糖漿等,加左薑,有港式既感覺,好有本地特色。Shell Under The Tropic $150呢杯cocktail 淨係個造型都贏哂。用左大大個貝殼代替酒杯。Cocktail 除左用左Rum 酒之外,仲加左菠蘿汁、檸檬汁等,感覺超refresh,好有夏天感覺。Brandy Blue Cheese Fondant Burger $168Blue Cheese Burger 用左自家製既竹炭包,塊漢堡扒肉味濃而且肉汁勁多。雖然用上好多香港人都唔太接受到既
酒吧主打威士忌酒藏,所以佢既cocktail 都好有特色。
Gold Rush $140
Shell Under The Tropic $150
Blue Cheese Burger 用左自家製既竹炭包,塊漢堡扒肉味濃而且肉汁勁多。雖然用上好多香港人都唔太接受到既Blue Cheese ,但份量啱啱好,唔好搶左其他配料既味道。
Salted Egg Chicken Crackling $68
呢個炸雞皮勁有驚喜,連我個平時食雞唔食皮既朋友都同我爭住食。
雞皮完全唔肥唔油膩,炸出黎超香脆,口感似平時食既炸魚皮,再加上咸蛋一齊炸,真係超邪惡。
Crispy Chicken Soft bone $58
雞軟骨都唔錯,炸得香脆,食落唔油膩,而且個調味都好香,餸酒至夾。
Unagi Avocado Roll(3pcs) $88
這個鰻魚牛油果卷外層用左鬆軟既蛋皮包住配料,裏面包著牛油果同勁多蟹籽,口感勁豐富。